Niezwykły, delikatny rosół Ewy Wachowicz
Nie ma chyba domu, w którym nie gotuje się rosołu. Nic dziwnego — ta popularna zupa smakuje wyśmienicie. Ewa Wachowicz przyrządza ją z pieczonej kaczki, dzięki czemu danie nabiera niepowtarzalnego smaku. Skusicie się?
Rosół najczęściej przygotowuje się z kury. Niektórzy dodają do niego nietypowych przypraw np. ostrej papryki czy imbiru . Ewa Wachowicz w swoim przepisie na tę delikatną zupę wykorzystuje mięsne resztki z kaczki. D anie wychodzi aromatyczne i niezwykle esencjonalne. Koniecznie go spróbujcie.
Przepis na pyszny rosół z kaczki Ewy Wachowicz
Składniki:
-
korpus upieczonej kaczki
-
3 spore marchewki
-
2 średnie pietruszki
-
1 mały seler
-
1 nieduży por
-
¼ kapusty włoskiej
-
3 cebulki szalotki
-
2 ząbki czosnku
-
1 liść laurowy
-
5 ziaren ziela angielskiego
-
2 goździki
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Upieczone mięso kaczki wkładamy do garnka. Warzywa myjemy i obieramy, jeśli tego wymagają. Ząbki czosnku miażdżymy, a cebulki przekrawamy na pół i karmelizujemy na suchej patelni.
Czyste jarzyny oraz przyprawy dodajemy do mięsa i zalewamy wszystko zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 2 godziny. W trakcie dodajemy zrumienione cebule.
Gotowy rosół odcedzamy i doprawiamy. Część marchewki możemy wkroić do zupy. Rosół podajemy z makaronem i posiekaną natką pietruszki. Smacznego.
Wskazówka: nie wyrzucajcie gotowanych warzyw korzeniowych. Można z nich przyrządzić pyszny pasztet .
Źródło zdjęcia: canva/Foodphotographer_anet
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: ewawachowicz