Smakosze.pl Przepisy Nigdy nie jadłem lepszych drożdżówek. Ten przepis z internetu to prawdziwy hit
YouTube/@Piekarnia Lesi

Nigdy nie jadłem lepszych drożdżówek. Ten przepis z internetu to prawdziwy hit

22 lutego 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Drożdżówki to najlepszy wybór na deser. Nie kupuj, tylko zrób je sama w domu. Z tym przepisem z Internetu zrobisz najlepsze drożdżówki. Smak zachwyci wszystkich.

Słodka przekąska

Każdy z nas uwielbia drożdżówki. Są świetną przekąską w ciągu dnia, ale mogą być także świetną opcją na słodkie śniadanie. Ja uwielbiam je łączyć z kawą. Szczególnie z czarną. Wtedy słodki i gorzki smak łączy się ze sobą i hamuje wybornie.

Ostatnio znalazłem w Internecie przepis na słodkie bułeczki z pysznym nadzieniem. Nie wymaga zbyt wielu składników, a w dodatku robi się je w prosty sposób. Zrób je sama i przekonaj się, że są najlepsze na świecie.

Dietetyk bierze pod lupę sery z Biedronki. Wskazuje konkretne marki

twaróg.jpg
Canva/@oksanashufrych
Dawno nie jadłem tak dobrej zupy. Jest bardzo zdrowa i syci na długie godziny

Tylko kilka składników

Drożdżówka nie wymaga zbyt wielu produktów. Oprócz tych na ciasto będziesz potrzebowała także te na nadzienie. W tym wypadku będzie to ser. Kup dobrej jakości i ciesz się znakomitym smakiem słodkiej bułki. Zerknij na listę, uzupełnij brakujące składniki i zaczynamy. Podobny przepis znajdziesz na kanale Piekarnia Lesi, skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.

Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 70 g masła
  • 50 ml wody
  • 600 g mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 10 g suchych drożdży
  • 3 jajka
  • 40 cukru pudru
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 10 g. cukru waniliowego

Przepis na drożdżówki

Zacznij od wlania mleka do garnka. Włóż kostkę masła i gotuj do momentu roztopienia się go . Wsyp 100 gramów mąki i dokładnie wymieszaj do momentu zgęstnienia masy. Do małej miski wlej ciepłą, ale nie gorącą wodę. Wsyp drożdże oraz 20 gramów cukru . Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.

Do miski wbij jajka. Wsyp 100 gramów cukru, szczyptę soli i wymieszaj . Dodaj masę z mąki i masła. Poprzez mieszanie, połącz składniki. Wlej masę z drożdży. Wsyp 500 gramów mąki i dokładnie wymieszaj na jednolitą masę .

Ciasto zagnieć i uformuj kulę. Następnie podziel na 9 części . Z każdej uformuj mniejszą kulkę. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Odstaw na 20 minut.

W tym czasie do miski wlej białko z jednego jajka. Wsyp cukier puder i za pomocą miksera ubij na gęstą piankę . Dodaj ser i cukier waniliowy. Ręcznie wymieszaj na gładkie nadzienie.

W kulkach z ciasta zrób sporej wielkości zagłębienia . W każdą z nich włóż serowe nadzienie. Każdą z drożdżówek posmaruj żółtkiem. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 20 minut . Upieczone drożdżówki pozostaw do wystygnięcia i gotowe. Podawaj z dobrą kawą, a będą smakowały wybornie.

nadzienie.jpg
YouTube/@Piekarnia Lesi

Ten zakwas na żurek nie ma sobie równych. Robię go zawsze przed Wielkanocą
To moja ulubiona zapiekanka, robię ją z makaronu i kilku dodatków. Ten obiad starcza na kilka dni
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy