To moja ulubiona zapiekanka, robię ją z makaronu i kilku dodatków. Ten obiad starcza na kilka dni
Od zawsze uwielbiałem różnego rodzaju zapiekanki. Ostatnio postawiłem na wersję z makaronem. Wziąłem składniki, które znalazłem w kuchni i zrobiłem zapiekankę, która zachwyciła mnie smakiem. Taki obiad zasmakuje każdemu. Musisz tego spróbować!
Prosta zapiekanka dla każdego smakosza
Zapiekanka jest idealną propozycją obiadową. Można ją zrobić praktycznie ze wszystkiego. Często głównym składnikiem są ziemniaki lub makaron. W tym przypadku zdecydowałem się na drugą opcję. W prosty sposób przygotujesz prawdziwą ucztę dla całej rodziny.
Ten obiad potrafi zachwycić smakiem. Cały sekret tkwi w wyrazistym sosie, który zachwyci niejednego smakosza. Zapiekanka w zupełności starczy na kilka dni. Większość składników masz z pewnością w swojej kuchni. W dalszej części tekstu znajdziesz pełną listę produktów i sposób przygotowania.
3 najlepsze herbaty oczyszczające. Idealne na wiosenny detoksObłędna zapiekanka makaronowa
Składniki:
- 500 g makaronu penne
- 400 g mięsa mielonego
- 400 ml śmietany 18%
- 300 g pieczarek
- 300 g sera żółtego
- papryka
- cebula
- liście szpinaku
- czosnek
- papryka wędzona w proszku
- bazylia suszona
- pieprz ziołowy
- olej
Zapiekanka jest prosta w przygotowaniu i każdy powinien poradzić sobie z tym przepisem. Oczywiście możesz również użyć innych dodatków. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji. Od czego zaczniemy?
Prosty przepis na przepyszny obiad
Przygotowania zacznij od ugotowania makaronu zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie umyj i pokrój pieczarki. Podsmaż je na niewielkiej ilości oleju. Cebulę posiekaj i dodaj do pieczarek. Kiedy się już zeszkli, na patelnię wrzuć mięso mielone. Dopraw je pieprzem ziołowym. Gdy mięso się zetnie, zdejmij wszystko z ognia.
Wyciśnij kilka ząbków czosnku i wymieszaj je ze śmietaną. Dopraw ją także papryką wędzoną i bazylią. Wszystko porządnie zamieszaj. Ten sos idealnie podkręci smak zapiekanki.
Brytfankę wyściel papierem do pieczenia. Posmaruj go niewielką ilością oleju. Na spodzie ułóż makaron. Połóż na nim warstwę mięsa z pieczarkami i cebulą. Zalej wszystko połową sosu. Następnie zetrzyj ser żółty i jego część ułóż na sosie czosnkowym. Przykryj go kolejną warstwą mięsa. Ułóż na nim resztę makaronu. Wszystko zalej resztą sosu. Paprykę pokrój w cienkie słupki. Poukładaj ją na daniu razem z liśćmi szpinaku i zaryp pozostałym serem.
Wszystko wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 30 minut. Po tym czasie zapiekanka będzie gotowa. Jeśli chcesz ją przygotować w wersji postnej, zamiast mięsa mielonego użyj wędzonego tofu. Taka wersja również jest godna polecenia. Godny uwagi jest również przepis na niecodzienne placki. Polecamy także pomysł na inny prosty obiad.