Ten zakwas na żurek nie ma sobie równych. Robię go zawsze przed Wielkanocą
Do Wielkanocy jeszcze kilka tygodni, dlatego wykorzystaj ten czas i już teraz przygotuj zakwas do żurku. Przygotowana z niego zupa nie ma sobie równych. Z tym przepisem na pewno ci wyjdzie.
Żurek tylko na zakwasie
Podstawą świąt wielkanocnych jest żurek. W każdym domu to właśnie od tej potrawy zaczyna się śniadanie wielkanocne. Dlatego nie pozwól, aby smak zawiódł rodzinę i zaproszonych gości.
Gwarancją smaku jest ugotowanie zupy na zakwasie. Należy tylko pamiętać, aby przygotować go nieco wcześniej. Skorzystaj z przepisu, z którego ja od zawsze robię zakwas na wielkanocny żurek. Znajdziesz go poniżej i nie zawiedziesz się.
Dietetyk bierze pod lupę sery z Biedronki. Wskazuje konkretne marki
To moja ulubiona zapiekanka, robię ją z makaronu i kilku dodatków. Ten obiad starcza na kilka dniBez tych składników ani rusz
Do przygotowania zakwasu na żurek nie potrzebujesz wiele. Wszystkie składniki na pewno masz w swojej kuchni. Dla pewności zerknij na listę i sprawdź, czy masz wszystko. Jak będziesz, miała wszystko, to zaczynamy.
Składniki:
- 200 g mąki żytniej razowej
- 500 ml przegotowanej wody
- 3 liście laurowe
- 3 ząbki czosnku
- 10 ziarenek pieprzu
- 3 ziarenka ziela angielskiego
Przepis na zakwas do żurku
Przygotowanie zakwasu zacznij od wsypania mąki do litrowego słoika. Partiami wlewaj przegotowaną, ale nie gorącą wodę. Podczas wlewania wody cały czas mieszaj, aby nie powstały grudki.
Czosnek obierz, zmiażdż i wrzuć do słoika. Dodaj liście laurowe oraz ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Całość wymieszaj.
Słoik przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 5 dni. Zawartość mieszaj raz dziennie. Możesz używać go od razu lub zakręcony słoik przechowywać przez maksymalnie dwa tygodnie w lodówce. Wystarczy zrobić na nim żurek, a na pewno będzie udany.