Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dawno nie jadłem tak dobrej zupy. Jest bardzo zdrowa i syci na długie godziny
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 22.02.2024 14:14

Dawno nie jadłem tak dobrej zupy. Jest bardzo zdrowa i syci na długie godziny

Zdrowa zupa z kapustą
Jakub Kossakowski / Materiały własne

Zupy od dawna królują na polskich stołach. Niektórzy mogliby je jeść codziennie. Ostatnio spróbowałem zrobić zupę, która do złudzenia przypomina kapuśniak z kiszonej kapusty. Efekt przerósł moje oczekiwania.

Zdrowa i sycąca zupa

Większość zup kojarzy nam się ze zdrowym posiłkiem. Wywary pełne warzyw i innych dodatków z pewnością pozytywnie wpływają na nasz organizm. Tym razem warto postawić na zupę, która przypomina kapuśniak.

Ta pyszna zupa jest banalnie prosta w przygotowaniu. Wystarczy kilka podstawowych składników i jedna sztuczka z ziemniakami. Dzięki niej zupa smakuje obłędnie. Musisz tego spróbować!

Zupa z kapustą.jpg
Jakub Kossakowski / materiały własne
Prawie nikt nie zna tej sztuczki z wacikiem i olejem

Ta zupa jest lepsza niż kapuśniak

Lista składników nie jest długa i żaden z nich nie powinien być zaskoczeniem. Co dokładnie będzie potrzebne do przygotowania tej zupy?

Składniki:

  • 3 litry bulionu (może być mięsny lub warzywny)
  • kilogram kiszonej kapusty z marchewką
  • 600 g ziemniaków
  • 7 ząbków czosnku
  • 2 marchewki
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • masło
  • lubczyk
  • papryka wędzona
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • sól

Jak przygotować zdrową i sycącą zupę?

Przygotowania zacznij od obrania ziemniaków i pokrojenia ich w niewielką kostkę. Podobnie zrób z marchewką. Ząbki czosnku wyciśnij lub posiekaj. W garnku podgrzej masło. Podsmaż na nim czosnek i paprykę wędzoną w proszku. Następnie dodaj ziemniaki. Smaż je przez kilka minut. Wrzuć do garnka marchewkę. Ją również trochę podsmaż. Najlepiej jak się delikatnie przyrumieni.

Ziemniaki i marchewkę zalej bulionem. Dodaj ziarna pieprzu, ziela angielskiego, liście laurowe i lubczyk. Całość gotuj do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Kapustę kiszoną posiekaj. Warto ją trochę podgrzać na patelni i doprawić pieprzem. Wrzuć ją do garnka, gdy ziemniaki będą miękkie. Wszystko gotuj na małym ogniu.

Po kilku minutach wlej do zupy przecier pomidorowy. Podgrzewaj ją jeszcze przez kilka minut. Gdy się zagotuje, zupa jest już gotowa. Możesz dodać do niej podsmażoną kiełbasę lub inne smakołyki, które lubisz. Godny uwagi jest także patent na gulasz z mięciutkim mięsem. Sprawdź również przepis na jednogarnkowy obiad.

Zdrowa i sycąca zupa.jpg
Jakub Kossakowski / materiały własne