Nigdy nie kupuj dżemu, który ma taki skład. Jest kaloryczny i niezdrowy, lepiej omijać go z daleka
Dżem to niezastąpiony składnik mnóstwa deserów i doskonały towarzysz słodkich przekąsek. Nie zawsze jednak uda się w porę zapakować lato w słoiki. Czasem zmuszeni jesteśmy kupić gotowy produkt w sklepie. Jaki wybrać?
Dżem dżemowi nierówny
Okazuje się, że nie wszystkie przetwory owocowe są sobie równe. Różnice nie polegają li tylko na smaku i gatunku owoców, z których przygotowany jest produkt. Aby zrozumieć je w pełni, jak zawsze – czytajmy informacje na etykietach.
Jeśli dokładnie przyjrzymy się tabelce wartości odżywczych, a także składowi produktów, możemy wiedzieć, co kupujemy. Szczęśliwie, informowanie o obu tych cechach tego, co kupujemy, należy do obowiązków producenta. Na co zwracać uwagę?
Czytajmy etykiety dżemów
Dżem to po prost przetwory owocowe. Brzmi banalnie? Być może, ale łatwo zapominamy o tym, kupując gotowe słoiki w sklepie. To właśnie dlatego godzimy się na oszustwa i uproszczenia, jakich dokonują niektórzy producenci. Jak inaczej bowiem nazwać produkt owocowy, w którym prawdziwych owoców jest mniej niż połowa? To droga na skróty do oszczędności , by w pełnowartościowej cenie sprzedać nam niepełnowartościowy produkt.
Aby nie iść na takie tanie kompromisy, zwracamy uwagę na informację, ile gramów owoców przypada na 100 g gotowego produktu . Warto powstrzymać się przed kupieniem dżemu, w którym jest to mniej niż 80 g. Czym wtedy może być pozostała część masy?
Na pewno warto powstrzymać się przed zakupem powideł, marmolady czy dżemu z dodanym cukrem lub słodzikami . Nie chodzi już nawet o sławetny syrop glukozowo-fruktozowy, który powinien być na liście wrogów publicznych. Wiąże się on z ryzykiem nadciśnienia, cukrzycy i otyłości.
Ile cukru w cukrze
Do dżemu nie trzeba dodawać ani białego cukru, ani ksylitolu, ani żadnych innych słodzików. Pamiętajmy, że to owoce są źródłem cukru . A przez setki lat były wręcz jednym z niewielu dostępnych słodyczy.
Jest jeszcze jeden składnik, na który warto uważać. W składzie na wielu etykietach wymieniona jest guma guar jako substancja zagęszczająca. Nie jest to produkt sztuczny – to faktycznie produkt roślinny, który umożliwia zagęszczenie dżemu. Nie jest jednak obojętny dla zdrowia i może wywoływać dolegliwości żołądkowe . Warto się przed nim powstrzymać, jeśli tylko mamy wybór.
A skoro już mowa o zdrowiu, poznaj najlepsze produkty spożywcze na stany zapalne . Wypróbuj też syrop cytrynowy .