Smakosze.pl Porady Nigdy nie kupuj tego do sernika. Wyjdzie suchy i niesmaczny
Fot. Shutterstock

Nigdy nie kupuj tego do sernika. Wyjdzie suchy i niesmaczny

30 marca 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Macie w planach przygotować sernik na Wielkanoc? W takim razie, aby wyszedł smaczny, to musicie trzymać się kilku zasad. Przede wszystkim wybrać odpowiedni ser, ponieważ jest to podstawa tego pysznego ciasta. Jakiego składnika unikać? Koniecznie musicie to wiedzieć.

Jaki ser wybrać na sernik?

Aby nasz sernik wyszedł nieziemsko smaczny, a goście byli zadowoleni, to musimy zaopatrzyć się w najlepsze produkty, które w połączeniu stworzą pyszne ciasto. Jaki twaróg na sernik?

Jaki jest najlepszy ser na sernik? Oczywiście tradycyjny twaróg . Mowa tutaj o zarówno tłustym, jak i półtłustym, czyli z nieco mniejszą zawartością tłuszczu. Oba produkty będą jak najbardziej odpowiednie. Ten rodzaj twarogu charakteryzuje się gęstą i wilgotną strukturą, która sprawi, że ciasto będzie się wyróżniać kremową konsystencją, a po upieczeniu zachowa odpowiednią wilgotność, unikając suchego i kruchego efektu.

Pyszny twaróg podany w misce
Fot. Canva
Po wielkanocnej uczcie zjedz 3 sztuki. Uratujesz się od zgagi

Jakiego sera unikać?

Już wiemy, jaki jest najlepszy ser na sernik. Teraz pora się dowiedzieć, jaki jest najgorszy .

Najmniej odpowiednim wyborem sera na sernik jest twaróg chudy . Dlaczego? Mimo że może to być korzystny wybór dla osób, które dbają o sylwetkę, to niestety biorąc pod uwagę kwestię finalnego smaku ciasta, nie jest to odpowiedni składnik.

Przez niską zawartość tłuszczu, konsystencja upieczonego sernika będzie po prostu sucha, a całe ciasto będzie dość zbite. Zabraknie mu charakterystycznego kremowego smaku , przez co nie będzie aż tak zachwycał, jeśli zdecydujemy się go spróbować. Poza tym może być lekko kwaśny, a to też raczej będzie działać na jego niekorzyść.

Dalsza część tekstu pod filmem .

Jakich zasad przestrzegać, aby uzyskać pyszny sernik?

Jeśli podejmiemy decyzję, aby sernik na Święta przygotować z wykorzystaniem twarogu, to musimy pamiętać o bardzo ważnej rzeczy podczas gotowania .

Mianowicie chodzi o to, żeby samodzielnie zmielić ser . Zapewni to idealnie gładką konsystencję masy serowej. Dzięki temu unikniemy grudek, co uczyni jedzenie przyjemniejszym doświadczeniem. Ponadto zmielony ser będzie bardzo delikatny, a to z kolei będzie miało duży wpływ na lekkość i puszystość ciasta.

Pyszny i okrągły sernik
Fot. Shutterstock

Ser warto zmielić trzykrotnie. Dzięki temu uzyskamy perfekcyjną i gładką masę . Należy o tym pamiętać, bo tylko wtedy nasze ciasto osiągnie najlepszy, a przede wszystkim najsmaczniejszy efekt.

Sprawdź przepis na pyszne kotlety z karkówki . Zobacz, jakie jest najgorsze warzywo do rosołu .

Kawałek przepysznego sernika
Fot. Canva
Na Wielkanoc wszyscy robią jarzynową, a ja podam tę sałatkę. Robię ją w 15 minut z 3 składników
Te placki biją na głowę nawet ziemniaczane. Potrzebne składniki znajdziesz wiosną na łące
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy