Te placki biją na głowę nawet ziemniaczane. Potrzebne składniki znajdziesz wiosną na łące

Lubicie placki ziemniaczane? Z pewnością większość z nas je lubi. Tak samo jak uwielbiamy poznawać nowe smaki. Idzie wiosna, przyroda budzi się do życia, a ogrody wypełnią się świeżymi warzywami. To właśnie stamtąd weźmiemy składniki na placki, które chcemy Wam zaproponować. Dają gwarancję dobrego smaku.
Z czego można zrobić placki?
Kiedy mówimy placki, to myślimy od razu, że ziemniaczane. Nic dziwnego. To danie jest niesamowicie popularne w naszej kuchni. Ponadto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego można je zrobić na wiele sposobów. Przede wszystkim świetnie się komponują z sosem mięsnym. Można je również usmażyć razem ze startymi pieczarkami i serem, lub po prostu zjeść na sucho bez żadnych dodatków.

Innym przykładem mogą być placki z cukinii, które nie odbiegają smakiem od ziemniaczanych. Warto je przygotować, ponieważ są bardzo zdrowe. Istnieje również możliwość połączenia cukinii z ziemniakami i kapustą kiszoną, wtedy również wyjdą pyszne placuszki. Tym razem mamy Wam do zaproponowania jeszcze inną wersję placków. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis.

Placki z pokrzywy
Placki na obiad można np. zrobić z pokrzywy i cebuli. Brzmi to dość nowatorsko i jednocześnie ciekawie. Do ich przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 1,5 cebuli
- 30 sztuk młodych pokrzyw
- 2 kurze jaja
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- pieprz
- sól
- olej do smażenia
Sos:
- 350 g jogurtu greckiego
- 1 pęczek czosnku niedźwiedziego
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
Dalsza część tekstu pod filmem.
Przepyszny obiad z łąki
Warto mieć pokrzywę w kuchni, ponieważ można z niej np. zrobić placki.
Czubki pokrzyw dokładnie myjemy z wykorzystaniem bieżącej wody, osuszamy i bardzo drobno siekamy. Cebulę natomiast kroimy w drobną kostkę i razem z pokrzywą przekładamy do miski. Następnie wbijamy jajko, dodajemy mąkę ziemniaczaną, a także doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Placki smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron do momentu, aż się zarumienią i uzyskają piękny, złoty kolor. Następnie przekładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu pozbycia się z nich nadmiaru tłuszczu.
Robimy również sos. W misce mieszamy jogurt z jednym i drugim czosnkiem oraz solą i pieprzem.

Tak przygotowane placki podajemy z aromatycznym sosem.
Sprawdź przepis na surówkę z pora. Zobacz, co warto dodać do zupy pomidorowej.





































