Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Te placki biją na głowę nawet ziemniaczane. Potrzebne składniki znajdziesz wiosną na łące
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 30.03.2025 10:25

Te placki biją na głowę nawet ziemniaczane. Potrzebne składniki znajdziesz wiosną na łące

Pyszne placki ziemniaczane smażone na patelni
Fot. Canva/JackF, Getty Images

Lubicie placki ziemniaczane? Z pewnością większość z nas je lubi. Tak samo jak uwielbiamy poznawać nowe smaki. Idzie wiosna, przyroda budzi się do życia, a ogrody wypełnią się świeżymi warzywami. To właśnie stamtąd weźmiemy składniki na placki, które chcemy Wam zaproponować. Dają gwarancję dobrego smaku. 

Z czego można zrobić placki?

Kiedy mówimy placki, to myślimy od razu, że ziemniaczane. Nic dziwnego. To danie jest niesamowicie popularne w naszej kuchni. Ponadto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego można je zrobić na wiele sposobów. Przede wszystkim świetnie się komponują z sosem mięsnym. Można je również usmażyć razem ze startymi pieczarkami i serem, lub po prostu zjeść na sucho bez żadnych dodatków. 

Pyszne placki ziemniaczane bez dodatków
Fot. Canva/robert6666

Innym przykładem mogą być placki z cukinii, które nie odbiegają smakiem od ziemniaczanych. Warto je przygotować, ponieważ są bardzo zdrowe. Istnieje również możliwość połączenia cukinii z ziemniakami i kapustą kiszoną, wtedy również wyjdą pyszne placuszki. Tym razem mamy Wam do zaproponowania jeszcze inną wersję placków. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis. 

Pyszne placuszki ziemniaczane
Fot. Canva/Stan Horia's Images
Moja znajoma robi faworki tylko z tej mąki. Są tak dobre, że podaję je nawet w Wielkanoc

Placki z pokrzywy

Placki na obiad można np. zrobić z pokrzywy i cebuli. Brzmi to dość nowatorsko i jednocześnie ciekawie. Do ich przygotowania będziemy potrzebować następujących składników. 

Składniki:

  • 1,5 cebuli
  • 30 sztuk młodych pokrzyw
  • 2 kurze jaja
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pieprz 
  • sól
  • olej do smażenia

Sos:

  • 350 g jogurtu greckiego
  • 1 pęczek czosnku niedźwiedziego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól 
  • pieprz
  • sok z cytryny

Dalsza część tekstu pod filmem

Przepyszny obiad z łąki

Warto mieć pokrzywę w kuchni, ponieważ można z niej np. zrobić placki.

Czubki pokrzyw dokładnie myjemy z wykorzystaniem bieżącej wody, osuszamy i bardzo drobno siekamy. Cebulę natomiast kroimy w drobną kostkę i razem z pokrzywą przekładamy do miski. Następnie wbijamy jajko, dodajemy mąkę ziemniaczaną, a także doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Placki smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron do momentu, aż się zarumienią i uzyskają piękny, złoty kolor. Następnie przekładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu pozbycia się z nich nadmiaru tłuszczu.

Robimy również sos. W misce mieszamy jogurt z jednym i drugim czosnkiem oraz solą i pieprzem. 

Smaczny sos czosnkowy podany w małej misce
Fot. Canva/etorres69

Tak przygotowane placki podajemy z aromatycznym sosem. 

Sprawdź przepis na surówkę z pora. Zobacz, co warto dodać do zupy pomidorowej.