To najlepszy przepis na sernik. Przygotujesz go w kilka minut bez użycia miksera

Szukasz pomysłu na sernik, który zachwyci całą rodzinę? Właśnie trafiłeś w dobry adres. Przepis od kulinarnej blogerki Ani Zyśk z pewnością okaże się strzałem w dziesiątkę. Wypróbuj go już dziś, a potem podaj na wielkanocny stół. Zniknie z niego jako jako pierwszy.
Sernik bez miskera
Ania Zyśk, blogerka znana z kanału jedz.pysznie na Instagramie, ma swój sprawdzony sposób na sernik. Przyrządza go szybko, w dodatku bez użycia miksera. Kilka prostych kroków i ciasto jest gotowe. Poradzi sobie z nim nawet laik.
Sernik będzie świetnym pomysłem na deser z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych. Jesteśmy przekonani, że tak posmakuje on domownikom, że nie zostanie po nim ani okruszek. Dlatego, warto zastanowić się nad dwiema blaszkami tego przysmaku. Poniżej zdradzamy dokładnie, jak go przygotować.
Sprawdź też inne przepisy Ani Zyśk m.in. na ciasto Śnieżny Puch i naleśniki po grecku.

Sernik na Wielkanoc
Lista składników:
Spód sernika:
- 80 g mąki pszennej
- 30 g masła
- 10 g cukru
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 g gęstego jogurtu lub śmietany
Masa serowa:
- 500 g twarogu z wiaderka
- 3 jajka
- 80-100 g cukru
- 15 g skrobi
- skórka otarta z cytryny
Dodatkowo:
Forma 18 x 20
Jeśli chcecie upiec większą ilość sernika, wystarczy podwoić lub potroić ilość składników.
Jak zrobić sernik bez miksera?
Krok 1. Do miski przełóż mąkę, cukier, jogurt proszek do pieczenia oraz masło.

Krok 2. Zagnieć ze sobą składniki. Przygotowanym ciastem wyłóż spód formy i włóż go do lodówki.

Krok 3. Do miski przełóż twaróg, jajka, cukier, skrobię ziemniaczaną oraz skórkę startą z cytryny.

Krok. 4 Wymieszaj ze sobą składniki i przelej je na spód ciasta.
Krok 5. Sernik piecz w 180 stopniach Celcjusza, grzanie góra - dół przez około 40 minut. Schładzaj go w piekarniku, a po wystudzeniu włóż go na kilka godzin do lodówki. Smacznego!






































