Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > To najlepszy przepis na sernik. Przygotujesz go w kilka minut bez użycia miksera
Monika Dec
Monika Dec 24.03.2025 08:47

To najlepszy przepis na sernik. Przygotujesz go w kilka minut bez użycia miksera

sernik
fot. Ania Zyśk

Szukasz pomysłu na sernik, który zachwyci całą rodzinę? Właśnie trafiłeś w dobry adres. Przepis od kulinarnej blogerki Ani Zyśk z pewnością okaże się strzałem w dziesiątkę. Wypróbuj go już dziś, a potem podaj na wielkanocny stół. Zniknie z niego jako jako pierwszy.

Sernik bez miskera

Ania Zyśk, blogerka znana z kanału jedz.pysznie na Instagramie, ma swój sprawdzony sposób na sernik. Przyrządza go szybko, w dodatku bez użycia miksera. Kilka prostych kroków i ciasto jest gotowe. Poradzi sobie z nim nawet laik.

Sernik będzie świetnym pomysłem na deser z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych. Jesteśmy przekonani, że tak posmakuje on domownikom, że nie zostanie po nim ani okruszek. Dlatego, warto zastanowić się nad dwiema blaszkami tego przysmaku. Poniżej zdradzamy dokładnie, jak go przygotować.

Sprawdź też inne przepisy Ani Zyśk m.in. na ciasto Śnieżny Puch i naleśniki po grecku.

Projekt bez nazwy - 2025-03-23T154437.517.jpg
fot. Ania Zyśk
Ułóż chleb na blasze i posmaruj ketchupem. Tak dobre, że mogę jeść codziennie

Sernik na Wielkanoc

Lista składników:

Spód sernika:

  • 80 g mąki pszennej
  • 30 g masła
  • 10 g cukru
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 g gęstego jogurtu lub śmietany

Masa serowa:

  • 500 g twarogu z wiaderka
  • 3 jajka
  • 80-100 g cukru
  • 15 g skrobi
  • skórka otarta z cytryny

Dodatkowo:

Forma 18 x 20

Jeśli chcecie upiec większą ilość sernika, wystarczy podwoić lub potroić ilość składników.

Jak zrobić sernik bez miksera?

Krok 1. Do miski przełóż mąkę, cukier, jogurt proszek do pieczenia oraz masło.

Projekt bez nazwy - 2025-03-23T154740.148.jpg
fot. Ania Zyśk

Krok 2. Zagnieć ze sobą składniki. Przygotowanym ciastem wyłóż spód formy i włóż go do lodówki.

Projekt bez nazwy - 2025-03-23T154802.016.jpg
fot. Ania Zyśk

Krok 3. Do miski przełóż twaróg, jajka, cukier, skrobię ziemniaczaną oraz skórkę startą z cytryny. 

Projekt bez nazwy - 2025-03-23T155126.530.jpg
fot. Ania Zyśk

Krok. 4 Wymieszaj ze sobą składniki i przelej je na spód ciasta.

Krok 5. Sernik piecz w 180 stopniach Celcjusza, grzanie góra - dół przez około 40 minut. Schładzaj go w piekarniku, a po wystudzeniu włóż go na kilka godzin do lodówki. Smacznego!

Projekt bez nazwy - 2025-03-23T154437.517.jpg
fot. Ania Zyśk