Smakosze.pl Porady Nigdy nie wyrzucaj tej części z butelki oleju. Ma funkcję, o której większość nie wie
Fot. YouTube/Smart Fox

Nigdy nie wyrzucaj tej części z butelki oleju. Ma funkcję, o której większość nie wie

31 października 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Plastikowy korek, którym zabezpieczony jest olej przed wylaniem, ma ukrytą funkcję, o której nie każdy ma pojęcie. Z całą pewnością nie warto wyrzucać go do kosza. Po otwarciu oleju koniecznie użyj niepozornego kawałka plastiku jeszcze raz. Czytaj dalej, a dowiesz się, o co chodzi.

Tajemnicze funkcje opakowań

Wszystkie produkty spożywcze są zapakowane w opakowania, które nie tylko chronią produkty, ale też sprawiają, że korzystanie z nich jest zdecydowanie łatwiejsze. Dobrze zaprojektowane opakowania mają również ukryte funkcje, o których nie każdy konsument ma pojęcia. Właśnie tak jest na przykład w wypadku oleju .

Każda butelka oprócz zwykłego korka posiada także zabezpieczenie wewnętrzne w postaci plastikowego kapsla lub koreczka. Zazwyczaj nikt nie przykłada do niego specjalnej uwagi i zazwyczaj po zerwaniu trafia do kosza na śmieci. Jest to spory błąd, bo można wykorzystać go zupełnie inaczej.

korek butelki.jpg
Fot. YouTube/Smart Fox
Ta rozgrzewająca zupa do mój hit na jesień. Z takich buraków jej jeszcze nie robiliście

Jak korzystać z butelki oleju?

Okazuje się, że ten plastikowy korek naprawdę ma zastosowanie. Odpowiednio włożony do butelki sprawi, że podczas rozlewania oleju na patelnię, nie wylejesz go zbyt dużo.

Mało kto ma pojęcie o tej ukrytej funkcji, ale każdy powinien ja poznać, a następnie wykorzystać. O tym, jak to zrobić, dowiesz się z dalszej części artykułu. Zdjęcia ukazujące zastosowanie, pochodzą z kanału Smart Fox , który znajdziesz na YouTubie.

butelka oleju.jpg
Fot. YouTube/Smart Fox

Jak wykorzystać plastikowy korek w butelce oleju?

Po odkręceniu butelki oleju zerwij plastikowy korek zabezpieczający. Następnie obróć go do góry nogami i ostrożnie ponownie wetknij w szyjkę butelki. Zabezpieczenie powinno znaleźć się tuż pod plastikowymi ząbkami, które widzisz na zdjęciu powyżej, aby zostawić małą szczelinę.

Uważaj, żeby nie wetkać go zbyt mocno, bo wtedy wpadnie do środka. Teraz możesz śmiało nalewać olej bez ryzyka, że rozlejesz go zbyt dużo. Wypróbuj patent, a będziesz stosować go przy każdej nowo otwartej butelce oleju.

Sprawdź także, co nie powinno znaleźć się w twojej lodówce oraz dowiedz się, jak przygotować idealne schabowe .

olej na patelni.jpg
Fot. YouTube/Smart Fox
Jeden z najzdrowszych grzybów na świecie rośnie w Polsce. Jest napakowany witaminami
Zapomnij o mleku z cebulą. Kotlety schabowe moczone w tym babcinym napoju są bardziej kruche i soczyste
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy