Ta rozgrzewająca zupa do mój hit na jesień. Z takich buraków jej jeszcze nie robiliście
Za oknami drastycznie spadły temperatury, więc to dobry powód, aby poznać przepisy na rozgrzewające dania. Jednym z nich jest zupa buraczkowa, która swoim smakiem zachwyci każdego. Czytaj dalej, a dowiesz się, jaką ją ugotować oraz dowiesz się, czym różni się od tej z tradycyjnego przepisu. Obiecuję, że będzie pozytywnie zaskoczona.
Zupa buraczkowa doskonała na jesień
Jesień jest nie tylko jedną z najpiękniejszych pór roku, ale też tą, w której po raz pierwszy temperatury kierują się ku zeru. Na chłodniejsze dni warto przygotować danie rozgrzewające i sycące. Dlatego proponujemy przepis na zupę buraczkową, która spełnia obie te cechy, a w dodatku jest bardzo smaczna.
Rodzina pokocha jej smak, a ty przygotujesz ją w łatwy i szybki sposób. Czym prędzej poznaj przepis umieszczony w dalszej części artykułu i ugotuj smaczną zupę nawet dzisiaj. Przygotuj się na to, że domownicy poproszą o dokładki.
Z czego składa się zupa buraczkowa?
Zupa buraczkowa, jak nietrudno się domyślić, składa się przede wszystkim z buraków. W przepisie umieszczonym poniżej jest podobnie, ale są to buraczki zasmażane, a nie, jak w tradycyjnym przepisie, świeże buraki. Dzięki takiej zamianie zupa zyska na smaku, a jej przygotowanie będzie znacznie prostsze i bajecznie szybkie. Zdjęcia użyte w artykule pochodzą z kanału Co na obiad? z serwisu YouTube.
Składniki:
- 2,5 l bulionu
- 1 słoik zasmażanych buraczków
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- 1/4 selera
- 4 duże ziemniaki
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 150 ml śmietanki 30%
- pieprz
- sól
Zupa buraczkowa - przepis
Przygotowanie zupy rozpocznij od obrania marchewki, korzenia pietruszki oraz selera. Następnie dokładnie umyj warzywa i zetrzyj je na dużych oczkach tarki. Ziemniaki również obierz, umyj i pokrój w małą kostkę. Do garnka wlej bulion i zagotuj go.
Kiedy zacznie wrzeć, wsyp do garnka przygotowane warzywa. Gotuj je do miękkości. Dopiero wtedy dodaj buraczki oraz odcedzoną fasolkę z puszki.
Do miski wlej śmietanę i zahartuj ją z odrobiną zupy. Następnie wlej składniki do zupy i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez chwilę, a na koniec dopraw pieprzem oraz solą. Gotową zupę podawaj na obiad.
Sprawdź także, w czym moczyć kotlety schabowe oraz dowiedz się, przed czym ostrzega sanepid.