Smakosze.pl Porady Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
canva/pixelshot

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy

24 września 2023

Fusy z kawy nie muszą lądować w koszu. Odkąd odkryłam jedno z ich zastosowań w kuchni znacznie oszczędzam na sprzątaniu. Szkoda, że nie znałam tego sposobu wcześniej.

Fusy z kawy przydają się do sprzątania

Droga chemia już dawno zniknęłam z mojego domu. Podczas sprzątania stawiam na domowe metody wykorzystujące ocet wymieszany z wodą, sodę oczyszczoną czy sok z cytryny.

W ostatnim czasie do listy przydatnych środków dołączyły fusy z kawy. Gdy po raz pierwszy je stosowałam, nie sądziłam, że jakkolwiek pomogą na mój problem. W czym okazały się skuteczne? Zdradzam w dalszej części artykułu.

Wykorzystuję fusy z kawy.jpg
canva/Marta Dzedyshko, Pexels
Żadne ziemniaki i cukinia. Makłowicz robi placki z zupełnie innego składnika

Fusy z kawy oczyszczą naczynia

Od dawna już chciałam skutecznie doczyścić moją ulubioną patelnię, na której wciąż utrzymywała się spora tłusta plama. Próbowałam płynu do mycia naczyń, pasty z sody i roztworu octu — nic nie pomagało.

W końcu gdzieś przeczytałam, że delikatne szorowanie zwilżonymi fusami z kawy może „ruszyć” to zanieczyszczenie. Spróbowałam i nie tylko nie uszkodziłam sprzętu, ale też pozbyłam się brzydkiego nalotu. Teraz już zawsze tak zwalczam zaschnięty olej.

Jak jeszcze wykorzystać fusy z kawy?

Ciekawym przykładem użycia kawowego odpadu jest sporządzenie nawozu do kwiatów. W najbliższym czasie przetestuję ten pomysł, bo jest równie prosty, jak mycie naczyń fusami. Wystarczy wymoczyć resztki w wodzie i podlać nią potem rośliny.

Na naszej stronie znajdziecie pomysły na przygotowanie pysznej kawy. Na cieplejsze dni polecam wersję parzoną na zimno, czyli cold brew . Spróbujcie też koniecznie deserowej kawy po królewsku .

Fusy z kawy pomogą sprzątać.jpg
canva/MarianVejcik
Rodzina teraz non stop prosi mnie o to ciasto. Korzystam z sezonu na maliny, nie ma nic lepszego
Wlewam colę do mąki. Po chwili mam jeden z największych przysmaków
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy