Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadne ziemniaki i cukinia. Makłowicz robi placki z zupełnie innego składnika

Żadne ziemniaki i cukinia. Makłowicz robi placki z zupełnie innego składnika

Placki z kukurydzy
Screen z filmu na kanale YouTube Robert Makłowicz; IG/robertmaklowicz_official

Placki Roberta Makłowicza są nietuzinkowe. Nie tak dawno temu kucharz pokazał przepis inspirowany kuchnią tajską. Do przygotowania dania wykorzystał mało popularne, a przez wielu wręcz pomijane w kuchni, warzywo. Wyglądało wyjątkowo apetycznie i postanowiłam spróbować.

Robert Makłowicz robi placki z kukurydzy

Kukurydza, zwłaszcza ta w puszce, nie jest jakoś często przez nas wykorzystywana. Kiedyś jednak kupiłam jedno opakowanie i oglądając film kucharza przypomniałam sobie o jego istnieniu. I dobrze, bo placki wyszły wyśmienite.

Składniki:

  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 papryczka chili
  • 1 ząbek czosnku
  • około 60 ml octu ryżowego
  • odrobina zalewy z puszki kukurydzy
  • 1 płaska łyżeczka czerwonej pasty curry
  • 50 g cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 10 g mąki kukurydzianej
  • około 60 g mąki ryżowa lub pszennej
  • olej rzepakowy do smażenia

Pasty tajskiej użyłam nieco mniej niż Robert Makłowicz. Moja wydała mi się bardzo ostra. Polecam sprawdzić przed zastosowaniem. Więcej wskazówek wyjawiam w opisie przygotowania, dostępnym w dalszej części artykułu.

Placki z kukurydzy osuszam z tłuszczu.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Robert Makłowicz
Zapomnij o grzybach. Do pierogów z kapustą jeszcze lepiej pasuje inny dodatek

Jak zrobić pyszne placki? Robert Makłowicz stawia na kukurydzę

Zaczynam od wsypania odcedzonej kukurydzy do miski. Dodaję też 1-2 łyżki płynu z opakowania oraz czerwoną pastę curry. Teraz wsypuję szczyptę soli i mąkę pszenną lub ryżową. Mieszam, uzyskując dość gęste ciasto na placki.

Formuję je na patelni, korzystając z łyżki. Smażę w głębokim oleju do zrumienienia z obu stron. Najlepiej przygotować je w woku, podobnie jak zrobił Robert Makłowicz - wtedy olej tak bardzo nie pryska, a placki rzeczywiście są zanurzone w tłuszczu. Gotowe placki osuszam na ręczniku papierowym.

Jak podać placki Roberta Makłowicza?

Danie najlepiej smakuje na ciepło z sosem. Wykonujemy go z cukru, octu ryżowego, rozdrobnionych papryczek bez pestek oraz przeciśniętego przez praskę czosnku.

Składniki podgrzewamy, aż cukier się dobrze rozpuści i około 3/4 płynu z naczynia odparuje. Wtedy całość delikatnie solimy i zagęszczamy mąką kukurydzianą. Gotowy sos powinien spływać lekko z łyżki.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na placki. Sprawdźcie prosty przepis na ziemniaczany rarytas niewymagający ścierania warzywa. Być może skuszą was też słodkie placki z banana i płatków owsianych.

Placki z kukurydzy są pyszne.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Robert Makłowicz

Źródło: haps, YouTube/Robert Makłowicz