Żadne ziemniaki i cukinia. Makłowicz robi placki z zupełnie innego składnika
Placki Roberta Makłowicza są nietuzinkowe. Nie tak dawno temu kucharz pokazał przepis inspirowany kuchnią tajską. Do przygotowania dania wykorzystał mało popularne, a przez wielu wręcz pomijane w kuchni, warzywo. Wyglądało wyjątkowo apetycznie i postanowiłam spróbować.
Robert Makłowicz robi placki z kukurydzy
Kukurydza, zwłaszcza ta w puszce, nie jest jakoś często przez nas wykorzystywana. Kiedyś jednak kupiłam jedno opakowanie i oglądając film kucharza przypomniałam sobie o jego istnieniu. I dobrze, bo placki wyszły wyśmienite.
Składniki:
- 1 puszka kukurydzy
- 1 papryczka chili
- 1 ząbek czosnku
- około 60 ml octu ryżowego
- odrobina zalewy z puszki kukurydzy
- 1 płaska łyżeczka czerwonej pasty curry
- 50 g cukru
- pół łyżeczki soli
- 10 g mąki kukurydzianej
- około 60 g mąki ryżowa lub pszennej
- olej rzepakowy do smażenia
Pasty tajskiej użyłam nieco mniej niż Robert Makłowicz. Moja wydała mi się bardzo ostra. Polecam sprawdzić przed zastosowaniem. Więcej wskazówek wyjawiam w opisie przygotowania, dostępnym w dalszej części artykułu.
Zapomnij o grzybach. Do pierogów z kapustą jeszcze lepiej pasuje inny dodatekJak zrobić pyszne placki? Robert Makłowicz stawia na kukurydzę
Zaczynam od wsypania odcedzonej kukurydzy do miski. Dodaję też 1-2 łyżki płynu z opakowania oraz czerwoną pastę curry. Teraz wsypuję szczyptę soli i mąkę pszenną lub ryżową. Mieszam, uzyskując dość gęste ciasto na placki.
Formuję je na patelni, korzystając z łyżki. Smażę w głębokim oleju do zrumienienia z obu stron. Najlepiej przygotować je w woku, podobnie jak zrobił Robert Makłowicz - wtedy olej tak bardzo nie pryska, a placki rzeczywiście są zanurzone w tłuszczu. Gotowe placki osuszam na ręczniku papierowym.
Jak podać placki Roberta Makłowicza?
Danie najlepiej smakuje na ciepło z sosem. Wykonujemy go z cukru, octu ryżowego, rozdrobnionych papryczek bez pestek oraz przeciśniętego przez praskę czosnku.
Składniki podgrzewamy, aż cukier się dobrze rozpuści i około 3/4 płynu z naczynia odparuje. Wtedy całość delikatnie solimy i zagęszczamy mąką kukurydzianą. Gotowy sos powinien spływać lekko z łyżki.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na placki. Sprawdźcie prosty przepis na ziemniaczany rarytas niewymagający ścierania warzywa. Być może skuszą was też słodkie placki z banana i płatków owsianych.
Źródło: haps, YouTube/Robert Makłowicz