Wlewam colę do mąki. Po chwili mam jeden z największych przysmaków
Domowe pieczywo można przygotować z dodatkiem popularnego napoju gazowanego. Gdy pierwszy raz usłyszałam o tym pomyśle, byłam sceptyczna. Jest jednak prosty i skuteczny, a moja rodzinach zajada się wypiekaniem z ogromną przyjemnością.
Prosty przepis na wypiek z coca-colą
Amatorzy chałki powinny przetestować ten patent. Słodki gazowany napój jest idealny do przygotowania delikatnej i puszystego wypieku, który świetnie smakuje z dowolnymi słodkimi dodatkami. Moja rodzina go uwielbia.
Składniki:
- 1 duże jajo
- 400 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki drożdży instant
- 10 g cukru
- 1 łyżeczka soli
- 200 ml ciepłego napoju coca-cola
- 45 ml oleju rzepakowego
Składników nie ma wiele, a przygotowanie wypieku jest bardzo proste. Jedyne czego wymaga to cierpliwość, bo drożdże muszą wyrosnąć. Sprawdźcie instrukcję ze wskazówkami dostępną w dalszej części artykułu.
Poszłam do restauracji na placki z grzybami. W domu przeliczyłam cenę i złapałam się za głowęJak zrobić pyszną chałkę? Wykorzystajcie coca-colę
Zaczynam od przesiania mąki pszennej do miski. Dodaję do niej cukier, drożdże instant i sól. Dokładnie mieszam, po czym wlewam coca-colę oraz olej rzepakowy i łączę je z suchymi produktami. Dalej już wyrabiam ciasto dłonią.
Przykrywam i odstawiam na godzinę. Po tym czasie dzielę je na 3 części, a każdą rozwałkowuję i zawijam w długi rulon. Znów przykrywam i odkładam. Tym razem na 10 minut. Z kawałków zaplatam chałkę.
Przenoszę ją do natłuszczonej formy i ponownie przykrytą pozostawiam w ciepłym miejscu. Po kolejnych 10 minutach smaruję wierzch roztrzepanym jajkiem. Chałkę piekę przez 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza
Jak podać chałkę na coca-coli?
Wypiek po ostudzeniu można podawać z ulubionymi dodatkami. Polecamy zwłaszcza te domowe wyroby. Świetny będzie np. dżem z cukinii i cytryn, którego kwaśny smak przyjemnie komponuje się ze słodyczą chałki.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na śniadaniowe wypieki. Oprócz zrobienia chałki warto skusić się na przygotowanie chleba z garnka - jest delikatny i bardzo przyjemny w odbiorze. Polecamy też chlebek bananowy, idealny do powideł śliwkowych.