Nigdy nie wyrzucam ogonków po czereśniach. Zrobiony z nich napar ma niezwykłe właściwości
Owoce letniego urodzaju są tak hojne pod względem odżywczym, że czasem to, co uważamy za odpady, jest tak naprawdę krynicą zdrowia. Taką cechę mają ogonki czereśni, które są cennym wsparciem diety.
Zdrowe ogonki czereśni
Nieurodzaj czereśni sprawia, że ceny szybują w górę, a my mamy mniej niż zwykle okazji, by raczyć się tymi pysznymi owocami. Tym bardziej jednak powinniśmy znaleźć przepisy , by wykorzystać je, jak się mawia w gastronomii, od głowy do ogona . A w tym wypadku ogonka.
Okazuje się, że o ile do jedzenia jako takiego ogonki czereśni raczej nie służą, o tyle napar z nich ma wiele prozdrowotnych właściwości. Ba! Czereśniowe szypułki można nawet kupić (ususzone) za ok. 10 złotych za 50-gramową paczkę . Oznacza to, że dosłownie wyrzucamy pieniądze nie wykorzystując ich po zjedzeniu owoców.
Zalety szypułek z czereśni
Nic dziwnego, że ludzie decydują się za nie płacić. Takie szypułki to samo zdrowie. Używane w medycynie ludowej od setek lat, znajdują także uznanie w oczach naukowców . Nie wszystkie ich rzekome właściwości potwierdzone są w badaniach, jednak niektóre tak.
Warto więc zwrócić na dwie właściwości naparu z ogonków czereśni: diuretyczne i antyoksydacyjne. Pod pierwszym z tych dwóch pojęć kryje się zdolność do usuwania nadmiaru wody z organizmu. W ten sposób ogonki owoców przyczyniają się do odchudzania i wspierają dietę wyszczuplającą.
Ogonki czereśni przeciw cellulitowi
Łyżeczka suszonych ogonków czereśni zaparzona przez 15 minut w szklance wrzątku to dobre uzupełnienie diety . Pomagają nerkom wydalać większą ilość moczu. Zmniejsza to opuchliznę i łagodzi cellulit. Skóra wygląda gładziej i młodziej, a na wadze spada między innymi właśnie dzięki pozbywaniu się nadmiaru wody z organizmu.
Warto też zwrócić uwagę na dodatkową korzyść picia takiego naparu: właściwości przeciwutleniające . Dzięki zwalczaniu wolnych rodników pomaga on zapobiegać wielu chorobom. Do tych wywołanych przez wolne rodniki należą przecież problemy z krążeniem czy nowotwory . Do tego napój taki działa także przeciwzapalnie.
Warto pić więc taki napar – przez ograniczną ilość czasu, ok. dwóch tygodni – nawet dwa razy dziennie. Jeśli jest zbyt gorzki, można też posłodzić go miodem. Nie jest to może najpyszniejsza część czereśni – ale warto pomyśleć dwa razy przed wyrzuceniem jej.
Wypróbuj też przepisy na ogórki kiszone z ważnym dodatkiem i niecodzienny deser z owocami .