Biorę pierś z kurczaka i tylko 3 dodatki. Wszyscy błagają o dokładki tego sosu
![pierś z kurczaka w sosie](https://images.iberion.media/images/1920/sos_kurczak_8876d9d30c.jpg)
Pierś z kurczaka nigdy nie smakowała lepiej. Poznaj prosty przepis na sos z tego mięsa i zaskocz domowników tym obiadem. Smak zachwyci każdego, na pewno poproszą o dokładkę. Zrób to danie, a o wszystkich jego zaletach przekonasz się sama. Smak jest wart tej próby.
Proste danie, a obłędny smak
Pierś z kurczaka jest jednym z najczęściej wybieranych mięs. Sposobów jego przygotowania jest tak wiele, że nie sposób wymienić ich wszystkich. Jednak najlepszy z nich poznasz w dalszej części artykułu.
To tam znajduje się przepis, dzięki któremu w łatwy sposób przygotujesz tanie i szybkie danie dla całej rodziny. Najlepsze jest jednak to, że ten sos pasuje do wszystkiego. Możesz łączyć go zarówno z ziemniakami, jak i kaszą, ryżem lub czymkolwiek chcesz, a i tak za każdym razem smakuje wybornie. Wszystko dzięki smakowitym duszeniu mięsa w śmietanie. Koniecznie musisz wypróbować ten sposób.
![pieczarki.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/pieczarki_331701735b.jpg)
Tylko kilka składników
Smak sosu bierze się przede wszystkim z użytych składników. Oprócz mięsa potrzebujesz na dobrą sprawę tylko śmietany, cebuli i pieczarek. To głównie one nadają całości wyrazistości i odpowiedniej konsystencji. Niezbędne produkty umieszczono na liście poniżej. Sprawdź, co jest niezbędne, a później zapoznaj się z przepisem. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Essen Rezepte, który znajduje się w serwisie YouTube.
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 4 łyżki masła
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 2 gałązki świeżego tymianku lub łyżeczkę suszonego
- 2 łyżki mąki
- 700 ml bulionu
- 160 ml śmietany 18%
- 1 pęczek natki pietruszki
- pieprz
- sól
Przepis na sos z piersi kurczaka
Umyte i oczyszczone piersi z kurczaka przypraw pieprzem oraz solą. Cebulę posiekaj w cienkie piórka, a pieczarki obierz i pokrój w plastry o średniej grubości. Na patelni rozpuść masło, a następnie obsmaż na nim mięso.
Kiedy będzie gotowe, zdejmij je z patelni. Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę. Kiedy będzie gotowa, dodaj pieczarki i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość przypraw gałązkami tymianku i liśćmi laurowymi i dokładnie wymieszaj.
Kiedy całość się podsmaży, a pieczarki zmiękną, wsyp mąkę, odrobinę pieprzu, soli i wlej bulion. Wymieszaj składniki i ułóż w nich podsmażone wcześniej piersi z kurczaka. Sos duś pod przykryciem przez około 10 minut. Dodaj śmietanę. Po tym czasie ściągnij pokrywkę i całość gotuj jeszcze przez ok. 20 minut do zgęstnienia sosu. Na koniec wsyp drobno posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj i gotowe. Taki sos podawaj na obiad, a z całą pewnością domownicy poproszą o niejedną dokładkę. Sprawdź, jaki sernik na zimno przygotować na Dzień Ojca oraz poznaj przepis na niezwykłą kolację z ciasta francuskiego.
![sos.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/sos_478baefdee.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_838153949b.jpg)
![faszerowane papryki](https://images.iberion.media/images/origin/faszerowane_papryki_20f3c1c9b1.jpg)
![kanapki z mięsem mielonym](https://images.iberion.media/images/origin/kanapki_2_96fd2da0d3.jpg)
![surówka](https://images.iberion.media/images/origin/surowka_1c262bb888.jpg)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_7dfb73937d.jpg)
![owoce](https://images.iberion.media/images/origin/owoce_1f4bc766ea.jpg)
![surówka z pora](https://images.iberion.media/images/origin/surowka_5efad1d2b7.jpg)
![mięso mielone do pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/mielone1_9f41834d5a.jpg)
![sałatka szwedzka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_szwedzka_254e20716b.jpg)
![klopsiki](https://images.iberion.media/images/origin/klopsiki_d726dea3f5.jpg)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_8d9ebde672.jpg)
![kolacja](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_6b0be2229c.jpg)
![obiad z mięsa mielonego](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_d48868bad3.jpg)
![danie na kolacje](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_753c7b803f.jpg)
![szybka sałatka na grilla](https://images.iberion.media/images/origin/szybka_salatka_na_grilla_f1386c8222.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_54543001a6.jpg)
![kluski drożdżowe](https://images.iberion.media/images/origin/kluski_drozdzowe_21c61fad7b.jpg)
![chleb](https://images.iberion.media/images/origin/faszerowany_chleb_63096fbcb3.jpg)
![mięso mielone](https://images.iberion.media/images/origin/mieso_mielone_63fbd0ec7c.jpg)
![pomidory po pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_3e30ef128d.jpg)
![faszerowane pomidory](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory1_918b952727.jpg)
![kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/Mieso_na_kotlety_mielone_36ff0bb65a.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_d0e4f0676f.jpg)
![bułeczki](https://images.iberion.media/images/origin/bulki_d95b5a7f45.jpg)
![ciasto drożdżowe z serem](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_z_serem_1cd66f24fc.jpg)
![wisząca babka](https://images.iberion.media/images/origin/wiszaca_babka_85d138b55e.jpg)
![ogórki gruntowe](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gruntowe_a818a8421a.jpg)
![Ostrobok](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_2_kopia_2024_06_24_T113752_629_6489f5d942.jpg)
![Siemię lniane](https://images.iberion.media/images/origin/Siemie_lniane_ab3bcf7f97.jpg)
![placki ziemniaczane](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_6c1b5d4c53.png)
![Sola ryba](https://images.iberion.media/images/origin/Sola_ryba_4001a09abc.jpg)
![Ogórki małosolne](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_12_7531fc78ba.jpg)
![Ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_3d4645b6f6.jpg)