Zagnieć mięso z rosołu z ziemniakami i zrób fałszywe udka. Ten trik to ostatnio hit u mnie w domu
Nie wiesz, co zrobić z mięsem z rosołu? Poznaj ten trik, a już nigdy nie zmarnujesz mięsa, z którego przygotowujesz tę pyszną zupę. Dzięki temu pomysłowi stworzysz pyszne danie obiadowe, które w dodatku jest naprawdę zaskakujące. Jedno danie łączy składniki, które zazwyczaj występują osobno. Zaskoczy wszystkich smakoszy.
Już nigdy nie wyrzucisz mięsa z rosołu
Rosół to nie tylko pyszna, ale i jedna z ulubionych zup wszystkich Polaków. Po jej ugotowaniu jednak zostaje mięso, z którym nigdy nie wiadomo, co zrobić. Z jednej strony szkoda jest je wyrzucić, a z drugiej brak pomysłów czasem do tego właśnie prowadzi.
Dlatego warto zapoznać się z poniższym przepisem i stworzyć z niego zaskakujące fałszywe udka z drobiu, czyli faszerowane gotowanymi składnikami kulki smażone na patelni. Sposób jest banalnie prosty, a efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania. Danie wychodzi piękne i pyszne a najważniejsze jest to, że nic się nie zmarnuje.
Zasadź jedną z tych roślin na grządce. Turkuć podjadek nawet do niej nie podejdzieMięso z rosołu i kilka składników
Najważniejszym składnikiem tego dania jest mięso, na którym wcześniej ugotowano rosół. Może to być zarówno mięso drobiowe, jak i wołowe. Oprócz niego potrzebne są także kości z pałek kurczaka, ale jeżeli ich nie masz, także bez problemu przygotujesz to danie. Zrobisz wtedy kulki, które podobnie obsmażysz na złoty kolor. Potrzebne będą także inne produkty, które umieszczono na liście poniżej. Sprawdź ją dokładnie i przygotuj te niezbędne. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Ulubione przepisy, które znajduje się na YouTubie.
Składniki:
- ugotowane mięso z rosołu
- 5 dużych kości z pałek z kurczaka (opcjonalnie)
- 1 kg ziemniaków
- 4 jajka
- 1 pęczek natki pietruszki
- bułka tarta
- olej
- pieprz
- sól
Przepis na fałszywe udka
Ugotowane mięso drobno posiekaj. Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, a następnie przełóż je do miski i rozbij tłuczkiem. Dodaj do nich mięso oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Wbij jedno jajko i całość przypraw pieprzem i solą. Składniki dokładnie wymieszaj, tworząc jednolitą masę.
Stwórz z niej kulkę, a następnie umieść w niej kość z pałki kurczaka. Uformuj kształt przypominający drobiową nóżkę – właśnie przeze to danie nazywa się fałszywymi udkami. Czynność powtarzaj, do momentu zużycia składników.
Do miski wbij jajka i roztrzep je. Dokładnie obtocz w nich kulki z pałką, a następnie przełóż do bułki tartej. W głębokiej patelni lub garnku rozgrzej sporą ilość oleju, tak, żeby mięso całkiem w nim zanurzyć. Smaż w nim fałszywe udka do momentu zarumienienia na złoty kolor z każdej strony. Gotowe danie podawaj na obiad, a domownicy nie będą mogli wyjść z podziwu, co ugotowałaś. Sprawdź przepis na niezwykły sos na obiad oraz zobacz, jaki kotlety przygotowuje Robert Makłowicz.