Smakosze.pl Przepisy Nikt mi nie wierzy, że robię ten serek sam. Idealną konsystencję zawdzięcza 1 czynności
Fot. YouTube/DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI

Nikt mi nie wierzy, że robię ten serek sam. Idealną konsystencję zawdzięcza 1 czynności

18 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Zrób serek z przepisu poniżej, a otrzymasz doskonałe smarowidło do kanapek. Jedna czynność sprawi, że będzie miał idealną konsystencję. Zrób i przekonaj się sama, jaki jest pyszny. Jego smak na pewno zachwyci twoich domowników.

Najlepszy serek na kanapki

Odkąd odkryłem przepis na ten serek, jestem zachwycony jego smakiem. Raz podałem go znajomym i nie uwierzyli, że zrobiłem go sam. Myśleli, że pochodzi ze sklepu. Wtedy opowiedziałem im o tym łatwym przepisie i zdradziłem sekretną czynność, dzięki której konsystencja jest idealna.

Kiedy wypróbujesz mój przepis, już nigdy nie sięgniesz po kupny serek na kanapki. Ten przebija ich smakiem oraz konsystencją. Wystarczy starannie odcisnąć serek przez gazę, a będzie doskonale nadawał się do smarowania. Poniżesz zdradzam jak to dokładnie zrobić.

serek 2.jpg
Fot. YouTube/DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI
Weź czosnek i wbij w niego widelec. Szkoda, że nie poznałem tego patentu wcześniej

Co będzie ci potrzebne?

Do przygotowania tego serka nie potrzebujesz zbyt wielu składników. Jego baza, czyli jogurt naturalny nie kosztuje przecież zbyt wiele. Wszystkie potrzebne produkty znajdują się na liście poniżej. Sprawdź ją dokładnie i zaczynamy przygotowanie. Oczywiście podane przeze mnie składniki do serka możesz zastąpić swoimi. Ja podałem te, z którymi według mnie smakuje najlepiej.

Składniki:

  • 2 opakowania jogurtu naturalnego
  • oliwki
  • suszone pomidory
  • kilka liści świeżej bazylii
  • pieprz
  • sól

Przepis na doskonały serek do smarowania

Do miski przełóż jogurt naturalny. Suszone pomidory oraz oliwki drobno posiekaj, a następnie wsyp je do jogurtu.

Liście bazylii umyj i posiekaj na drobne kawałki. Przełóż je do pozostałych składników i przypraw pieprzem oraz solą. Całość dokładnie wymieszaj, aby składniki dokładnie się połączyły.

Do drugiej miski włóż gazę. Przełóż do niego połączone składniki, a całość zwiąż za pomocą sznurka. Na krawędziach miski oprzyj sitko i włóż do niego zawiniątko z serkiem.

Delikatnie odciśnij, a następnie w tym ułożeniu pozostaw w lodówce na 24 godziny. To najważniejsza czynność, która zagwarantuje doskonałą konsystencję. Po tym czasie serek jest gotowy. Sprawdź, jaki ryż lepiej omijać oraz dowiedz się, co pysznego zrobisz z bananów .

serek w gazie.jpg
Fot. YouTube/DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI
Kroję 3 składniki i zalewam sosem. Moja wiosenna surówka smakuje lepiej, niż w restauracji
Mieszam mięso z przyprawami i robię drobiową kiełbasę. Z tym banalnym przepisem poradzi sobie każdy
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy