Może powodować zatrucia pokarmowe, a Polacy wciąż go jedzą. Taki ryż lepiej omijaj szerokim łukiem
![ugotowany ryż](https://images.iberion.media/images/1920/ugotowany_ryz_4d1f6e7f8d.jpg)
Ryż jest smacznym i zdrowym dodatkiem do wielu potraw. Niestety w pewnych sytuacjach może być bardzo groźny dla naszego zdrowia. Poniżej zdradzamy, czego lepiej się wystrzegać. Wyjdzie ci to na zdrowie.
Ryż zdrowy, ale nie zawsze
Często korzystamy z ryżu w saszetkach. Łatwo go ugotować, jest poręczny i prosty w przyrządzeniu. Jednak ryż w saszetkach skleja się i dość trudno jest go ostudzić. Niestety plastikowe torebki zawierają szkodliwe dla zdrowia związki.
Dlatego lepiej i taniej kupić sypki ryż. Można odmierzyć taką porcję, jakiej potrzebujemy i taki ryż w łatwy sposób ostudzimy. Warto pamiętać o właściwym przechowywaniu ryżu. Nie powinien on długo stać w temperaturze pokojowej.
![ryż](https://images.iberion.media/images/origin/ryz_cfc6d7534e.jpg)
Dwie godziny są kluczowe
Okazuje się, że w ciągu zaledwie dwóch godzin dochodzi do namnożenia się bakterii, które mogą być groźne dla naszego zdrowia. Bacillus cereus są odporne na wysokie temperatury. Zjedzenie takiego ryżu wiąże się z zatruciem pokarmowym, nawet ponownie poddamy go obróbce termicznej.
Jak we właściwy sposób przechowywać ryż? Po ugotowaniu przełóżmy go na płaski talerz i ziarenka rozdzielmy widelcem. Dzięki temu ryż szybko ostygnie, a my będziemy mogli zamknąć go w pudełku przeznaczonym do przechowywania żywności. Taki pojemnik wstawiamy do lodówki.
Ryż możesz mrozić
Jeśli ryż pozostawał zbyt długo w temperaturze pokojowej, to lepiej go nie jeść i wyrzucić produkt. Pamiętajmy też, że ryż możemy mrozić. W tym celu po ostudzeniu przekładamy go do pojemnika przeznaczonego do mrożenia lub do woreczka strunowego. Natomiast, gdy chcemy go rozmrozić, to zamrożone ziarenka dodajemy do potrawy w trakcie gotowania.
Ryż jest najzdrowszy i najsmaczniejszy zaraz po ugotowaniu. Jest smacznym dodatkiem do kurczaka, sałatek, zapiekanek i risotto. Pasuje też do zup i gulaszy. Pisaliśmy o tym, jak zrobić kotlety pożarskie z przepisu Ewy Wachowicz. Radziliśmy, jak przyrządzić deser z jabłek.
![ryż](https://images.iberion.media/images/origin/ryz_b1a1028bd8.jpg)
![tilapia](https://images.iberion.media/images/origin/ryba_7a34c8e625.jpg)
![Worek kartofli](https://images.iberion.media/images/origin/Worek_kartofli_15ceacfd6a.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![ryba](https://images.iberion.media/images/origin/ryba_ec6b79d9f9.jpeg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![naleśniki z farszem](https://images.iberion.media/images/origin/nalesniki_54128d4a3a.jpg)
![koszyk lidla](https://images.iberion.media/images/origin/lidl_887dc2551f.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![gotowanie kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa1_830ba7c7e1.jpg)
![gotowa zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka1_6cdceaa499.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_20_T143111_059_ae21615b9e.jpg)
![wiszące szafki kuchenne](https://images.iberion.media/images/origin/Szafki_kuchenne_15c6c0c810.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![zatkany zlew](https://images.iberion.media/images/origin/zatkany_zlew_855e63e936.jpg)
![plastry cukinii z szynką](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_9be83cfb74.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![ugniatanie ziemniaków](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki_bc9d5a01e9.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![zalewanie chleba mlekiem](https://images.iberion.media/images/origin/tani_obiad_460f08a3f3.jpg)
![jedzenie siatkarzy](https://images.iberion.media/images/origin/siatkarze_44443ef015.jpg)
![borówka amerykańska](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_21_T090900_716_a342fe7a83.jpg)
![herbata](https://images.iberion.media/images/origin/herbata_ze_skrzypu_polnego_53ea1dce7e.jpg)
![czarna kawa](https://images.iberion.media/images/origin/kawa_a65e921251.jpg)
![Ryanair](https://images.iberion.media/images/origin/fot_Mounir_Taha_Shutterstock_Ryanair_nowe_dd3d1dc69a.jpg)
![Smutna seniorka](https://images.iberion.media/images/origin/Smutna_seniorka_8492eb7776.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Lady Gaga, Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Lady_Gaga_Celine_Dion_0b56d87e6e.png)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Ewa Minge](https://images.iberion.media/images/origin/Ewa_Minge_fot_KA_Pi_F_e324d034e7.jpg)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)