Nikt mi nie wierzy, że robię to ciasto sam i to bez piekarnika. Zawsze się udaje, a roboty tyle, co nic
Czy we własnej kuchni można zrobić ciasto na miarę mistrzów cukiernictwa? Przepis, który pokażę ci poniżej jest tego najlepszym przykładem. To ciasto bez pieczenia pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Będziesz chciała je robić bez przerwy.
Najlepsze ciasto bez pieczenia
Pewnego razu poczęstowałem przyjaciół tym ciastem, pytali, gdzie je kupiłem, bo jest przepyszne. Odpowiedziałem, że zrobiłem je sam, nie dowierzali. Aby jeszcze bardziej ich zaskoczyć, dopowiadałem, że taki efekt osiągam bez użycia piekarnika.
Byli zdumieni, a przecież to proste ciasto robi się z kilku składników, które nie wymagają pieczenia. Nie są potrzebne także żadne specjalne umiejętności. Wystarczy stosować się do poleceń w przepisie i wszystko wychodzi samo. Jeśli jesteś gotowa, zacznijmy przygotowanie deseru.
Co będzie potrzebne?
Do przygotowania ciasta bez pieczenia potrzebujesz parę składników, które sprawią, że nie wymaga ono użycia piekarnika. Produkty nie są drogie, więc i sama produkcja ciasta nie jest zbyt kosztowna. Zerknij na listę, sprawdź, czego ci brakuje i zaczynamy.
Składniki:
- 180 g herbatników kakaowych
- 75 g masła
- 700 g jogurtu naturalnego
- 250 g skondensowanego mleka
- 5 g cukru waniliowego
- 270g śmietany 33%
- 200 ml wody
- 20 g żelatyny
- 40 g kakao
- 100 g czekolady
Przepis na ciasto bez pieczenia
Zacznij od pokruszenia herbatników. Przełóż je do miski i zblenduj na pył . Dodaj roztopione masło i wymieszaj. Do okrągłej formy przesyp ciastka z masłem. Masę rozłóż równomiernie i ubij .
Do miski wlej jogurt naturalny i skondensowane mleko. Wymieszaj za pomocą trzepaczki. Do drugiej miski wlej śmietanę . Wsyp cukier waniliowy i ubij na sztywno za pomocą miksera .
Otrzymaną masę przełóż do pierwszej miski. Całość wymieszaj mikserem . Żelatynę rozpuść w 100 mililitrach gorącej wody . Przelej ją do miski i wymieszaj na jednolitą masę. Krem rozdziel do dwóch mniejszych misek.
Do jednej z nich wlej rozpuszczone w 100 mililitrach wody kakao . Dokładnie wymieszaj.
Następnie kakaowy krem, za pomocą chochli, wlej na ubity spód z herbatników. Na niego wlej biały krem i ponownie kakaowy. Czynność powtarzaj do wykończenia kremów. Odstaw do lodówki do zastygnięcia na około godzinę .
Po tym czasie wyciągnij ciasto z lodówki. W garnku rozpuść czekoladę i polej nią wierzch ciasta . Poczekaj, aż zastygnie i gotowe. Teraz wystarczy, że pokroisz ciasto na kawałki i poczęstujesz swoich gości. Sprawdź najlepszy sposób na domowe drożdżówki . Na kawałek tej kremówki skusi się każdy.