Smakosze.pl Przepisy Nikt mi nie wierzy, że robię to ciasto sam i to bez piekarnika. Zawsze się udaje, a roboty tyle, co nic
YouTube/@Gesund und schnell

Nikt mi nie wierzy, że robię to ciasto sam i to bez piekarnika. Zawsze się udaje, a roboty tyle, co nic

23 lutego 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Czy we własnej kuchni można zrobić ciasto na miarę mistrzów cukiernictwa? Przepis, który pokażę ci poniżej jest tego najlepszym przykładem. To ciasto bez pieczenia pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Będziesz chciała je robić bez przerwy.

Najlepsze ciasto bez pieczenia

Pewnego razu poczęstowałem przyjaciół tym ciastem, pytali, gdzie je kupiłem, bo jest przepyszne. Odpowiedziałem, że zrobiłem je sam, nie dowierzali. Aby jeszcze bardziej ich zaskoczyć, dopowiadałem, że taki efekt osiągam bez użycia piekarnika.

Byli zdumieni, a przecież to proste ciasto robi się z kilku składników, które nie wymagają pieczenia. Nie są potrzebne także żadne specjalne umiejętności. Wystarczy stosować się do poleceń w przepisie i wszystko wychodzi samo. Jeśli jesteś gotowa, zacznijmy przygotowanie deseru.

kruszone herbatniki.jpg
YouTube/@Gesund und schnell
Czy siny czosnek w słoiku z ogórkami znaczy, że się zepsuły? Większość osób nie wie, co odpowiedzieć

Co będzie potrzebne?

Do przygotowania ciasta bez pieczenia potrzebujesz parę składników, które sprawią, że nie wymaga ono użycia piekarnika. Produkty nie są drogie, więc i sama produkcja ciasta nie jest zbyt kosztowna. Zerknij na listę, sprawdź, czego ci brakuje i zaczynamy.

Składniki:

  • 180 g herbatników kakaowych
  • 75 g masła
  • 700 g jogurtu naturalnego
  • 250 g skondensowanego mleka
  • 5 g cukru waniliowego
  • 270g śmietany 33%
  • 200 ml wody
  • 20 g żelatyny
  • 40 g kakao
  • 100 g czekolady

Przepis na ciasto bez pieczenia

Zacznij od pokruszenia herbatników. Przełóż je do miski i zblenduj na pył . Dodaj roztopione masło i wymieszaj. Do okrągłej formy przesyp ciastka z masłem. Masę rozłóż równomiernie i ubij .

Do miski wlej jogurt naturalny i skondensowane mleko. Wymieszaj za pomocą trzepaczki. Do drugiej miski wlej śmietanę . Wsyp cukier waniliowy i ubij na sztywno za pomocą miksera .

Otrzymaną masę przełóż do pierwszej miski. Całość wymieszaj mikserem . Żelatynę rozpuść w 100 mililitrach gorącej wody . Przelej ją do miski i wymieszaj na jednolitą masę. Krem rozdziel do dwóch mniejszych misek.

Do jednej z nich wlej rozpuszczone w 100 mililitrach wody kakao . Dokładnie wymieszaj.

Następnie kakaowy krem, za pomocą chochli, wlej na ubity spód z herbatników. Na niego wlej biały krem i ponownie kakaowy. Czynność powtarzaj do wykończenia kremów. Odstaw do lodówki do zastygnięcia na około godzinę .

Po tym czasie wyciągnij ciasto z lodówki. W garnku rozpuść czekoladę i polej nią wierzch ciasta . Poczekaj, aż zastygnie i gotowe. Teraz wystarczy, że pokroisz ciasto na kawałki i poczęstujesz swoich gości. Sprawdź najlepszy sposób na domowe drożdżówki . Na kawałek tej kremówki skusi się każdy.

krem.jpg
YouTube/@Gesund und schnell
Strzelczyk wziął kapustę i podsmażył z kilkoma dodatkami. Taki obiad bez mięsa mógłbym jeść codziennie
Wrzuć na patelnię makaron, kurczaka i kilka dodatków. Ten obiad zrobisz w 30 minut
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy