Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > To najprostszy przepis na kremówkę. Wystarczy chwila i gotowe, zawsze się udaje

To najprostszy przepis na kremówkę. Wystarczy chwila i gotowe, zawsze się udaje

kremówka
YouTube/@HeniaFoksprzepismamypl

Kremówka to marzenie każdego łasucha. Polecam najprostszy przepis na to ciasto. Raz-dwa i obłędnie pyszny deser będzie gotowy. Uda się nawet amatorowi w kuchni. 

Kremówka najlepsza na deser

Kremówka słynie z delikatności i kruchości. Ciasto francuskie rozpływa się w ustach, a całości dopełnia śmietankowo-waniliowy krem. Czego chcieć więcej? Może kolejnej dokładki? Kremówkę uwielbiają małe i duże łasuchy. Trudno jej się oprzeć, dlatego polecam najprostszy przepis na ten deser.

Dzięki niemu każdy będzie mógł się cieszyć tym pysznym smakiem. Wystarczy dosłownie chwila i szybko zrobisz znakomitą kremówkę. To ciasto prezentuje się wspaniale i wybornie smakuje. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Henia Foks. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

kremówka
YouTube/@HeniaFoksprzepismamypl
3 najlepsze herbaty oczyszczające. Idealne na wiosenny detoks

Jak zrobić kremówkę?

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 1 litr mleka
  • 120 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • aromat waniliowy
  • cukier puder

Przygotowanie kremówki zacznij od włożenia płata ciasta francuskiego do formy. Ciasto nakłuj widelcem. Warto zaznaczyć, że pieczemy dwa płaty w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut. Litra mleka dzielimy na dwie połówki. Jedną z nich podgrzewamy, a do drugiego pół litra mleka wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną. 

Dodajemy aromat waniliowy, cukier i cukier waniliowy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Do podgrzanego wcześniej mleka dodajemy masło i wlewamy mleko z wymieszanymi składnikami. Po upieczeniu jednego płata ciasta, od razu wstawiamy drugi płat do pieczenia. Podgrzewane mleko cały czas mieszamy aż do zgęstnienia masy. Upieczone ciasto studzimy, a dopiero potem wykładamy na nie krem.

Kremówka dla każdego łasucha

Ciepły krem wykładamy na upieczony płat ciasta. Przykrywamy krem drugim upieczonym płatem. Pozostawiamy do ostudzenia, a następnie możemy od razu podawać. Warto ciasto posypać cukrem pudrem. Kremówka z ciasta francuskiego zachwyca delikatnością i śmietankowym smakiem.

Jest tak pyszna, że szybko znika z talerzy i każdy chce dostać dokładkę. Kremówkę zrobisz w prosty sposób, a z jej przygotowaniem poradzi sobie nawet laik w kuchni. Ten przepis jest prosty, szybki, ciasto zawsze się udaje. Pisaliśmy o tym, jakich pączków nie warto kupować. Podawaliśmy przepis na niezwykle wyglądające ciasto o wspaniałym smaku. 

kremówka
YouTube/@HeniaFoksprzepismamypl