Nigdy nie jadłem lepszych drożdżówek. Ten przepis z internetu to prawdziwy hit
Drożdżówki to najlepszy wybór na deser. Nie kupuj, tylko zrób je sama w domu. Z tym przepisem z Internetu zrobisz najlepsze drożdżówki. Smak zachwyci wszystkich.
Słodka przekąska
Każdy z nas uwielbia drożdżówki. Są świetną przekąską w ciągu dnia, ale mogą być także świetną opcją na słodkie śniadanie. Ja uwielbiam je łączyć z kawą. Szczególnie z czarną. Wtedy słodki i gorzki smak łączy się ze sobą i hamuje wybornie.
Ostatnio znalazłem w Internecie przepis na słodkie bułeczki z pysznym nadzieniem. Nie wymaga zbyt wielu składników, a w dodatku robi się je w prosty sposób. Zrób je sama i przekonaj się, że są najlepsze na świecie.
Dietetyk bierze pod lupę sery z Biedronki. Wskazuje konkretne marki
Dawno nie jadłem tak dobrej zupy. Jest bardzo zdrowa i syci na długie godzinyTylko kilka składników
Drożdżówka nie wymaga zbyt wielu produktów. Oprócz tych na ciasto będziesz potrzebowała także te na nadzienie. W tym wypadku będzie to ser. Kup dobrej jakości i ciesz się znakomitym smakiem słodkiej bułki. Zerknij na listę, uzupełnij brakujące składniki i zaczynamy. Podobny przepis znajdziesz na kanale Piekarnia Lesi, skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.
Składniki:
- 250 ml mleka
- 70 g masła
- 50 ml wody
- 600 g mąki pszennej
- 120 g cukru
- 10 g suchych drożdży
- 3 jajka
- 40 cukru pudru
- 200 g twarogu półtłustego
- 10 g. cukru waniliowego
Przepis na drożdżówki
Zacznij od wlania mleka do garnka. Włóż kostkę masła i gotuj do momentu roztopienia się go. Wsyp 100 gramów mąki i dokładnie wymieszaj do momentu zgęstnienia masy. Do małej miski wlej ciepłą, ale nie gorącą wodę. Wsyp drożdże oraz 20 gramów cukru. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
Do miski wbij jajka. Wsyp 100 gramów cukru, szczyptę soli i wymieszaj. Dodaj masę z mąki i masła. Poprzez mieszanie, połącz składniki. Wlej masę z drożdży. Wsyp 500 gramów mąki i dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
Ciasto zagnieć i uformuj kulę. Następnie podziel na 9 części. Z każdej uformuj mniejszą kulkę. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na 20 minut.
W tym czasie do miski wlej białko z jednego jajka. Wsyp cukier puder i za pomocą miksera ubij na gęstą piankę. Dodaj ser i cukier waniliowy. Ręcznie wymieszaj na gładkie nadzienie.
W kulkach z ciasta zrób sporej wielkości zagłębienia. W każdą z nich włóż serowe nadzienie. Każdą z drożdżówek posmaruj żółtkiem. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Upieczone drożdżówki pozostaw do wystygnięcia i gotowe. Podawaj z dobrą kawą, a będą smakowały wybornie.