Smakosze.pl Przepisy Nikt nie robi schabowych jak Kuroń. Trick z liściem laurowym odbiera mowę
Canva/robert6666. Facebook/Gotuj z Kuroniem Jakub Kuroń

Nikt nie robi schabowych jak Kuroń. Trick z liściem laurowym odbiera mowę

13 lipca 2023

Kotlet schabowy to jedno z najbardziej lubianych dań obiadowych w Polsce. W wielu domach nawet kilka razy w tygodniu słychać charakterystyczne stukanie tłuczkiem- to znak, że schabowe się właśnie robi. Jakub Kuroń do przygotowania tego lubianego dania używa liścia laurowego. Efekt jest pyszny- polecamy przepis znanego kucharza.

Kotlet schabowy, czyli dobre bo polskie

Kotlet schabowy ma w naszym kraju swoich wielu zagorzałych zwolenników. Grono smakosz nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu właśnie bez schabowego. Do tego ziemniaczki i mizeria lub kapusta zasmażana. To popularne danie obiadowe jest proste i szybkie w przygotowaniu.

Każdy, kto zajmuje się kuchnią- ma własny patent na schabowe. My tym razem polecamy niezawodny przepis na schabowe od Jakuba Kuronia. Znany kucharz w przyrządzaniu kotletów stawia na liść laurowy. Ten dodatek nadaje pyszny smak i aromat schabowym.

Taką surówkę z marchewki robiła moja babcia. Nawet Gessler nie zna lepszej

Jak przygotować kotlety schabowe od Jakuba Kuronia?

Składniki:

  • 600 g schabu
  • 500 ml mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego
  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka bułki tartej
  • olej roślinny lub smalec

Schab podziel na 4 kotlety i rozbij je tłuczkiem, ale nie rób zbyt cienkich kotletów. Kotlety przełóż do miski z mlekiem, dorzuć czosnek, pokrojoną cebule, liść laurowy, ziele angielskie, sól oraz pieprz. Odstaw do lodówki najlepiej na całą noc, ale może być na około 4 godziny.

Potem osusz kotlety ręcznikiem papierowym, panieruj w mące, roztrzepanym jajkiem i bułce tartej. Smaż na oleju lub smalcu po 4 minuty z każdej strony. Przed podaniem odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Schabowy, wybór dodatków zależy od ciebie

Kotlety schabowe możesz podawać z ziemniakami, frytkami, mizerią, kapustą zasmażana lub z bukiet surówek. Tu kulinarne możliwości są niemal nieograniczone. Wszystko zależy od twojego smaku. Przepis proponowany przez Jakuba Kuronia wymaga trochę cierpliwości.

Kotlety w mleku z liściem laurowym i przyprawami wstawiamy do lodówki nawet na całą noc. Warto uzbroić się w cierpliwość, bo efekt jest naprawdę pyszny . Mięso jest delikatne, soczyste i bardzo smaczne. Kotlety schabowe zapewnią nam pyszny i sycący posiłek. Pisaliśmy o przepisie na schabowe od babci. Radziliśmy, co zrobić, by schabowe nie wyszły twarde.

liść laurowy
Canva/Nikolay_Donetsk

Źródło: kuron.com.pl

Zanim zjesz czosnek, koniecznie usuń tę część. Za mały błąd możesz słono zapłacić
To najlepszy sposób na mycie młodych ziemniaków. Znam go od mamy, teraz już nie robię inaczej
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy