Moja babcia nigdy nie moczyła schabowych w mleku z cebulą. W końcu poznałam jej sekret
Namaczanie schabu w mleku jest popularnym kuchennym trikiem. Na smaczne kotlety schabowe jest jednak łatwiejszy sposób. W babcinym przepisie w składnikach na to danie znaleźć można aromatyczną musztardę. Dzięki niej mięso będzie nie tylko miękkie, ale też nabierze wyrazistego smaku.
Babcia miała najlepszy sposób na kotlety schabowe
Przyrządzenie idealnych kotletów schabowych nie jest prostą sprawą. Mogą wyjść one twarde i niesmaczne. Przed smażeniem mięso wymaga odpowiedniego zamarynowania. Tylko tak nadamy mu odpowiedniej kruchości i delikatności.
Większość osób do namaczania kotletów wybiera mleko lub inny nabiał. Moja babcia stosowała jednak zupełnie inną, znacznie szybszą metodę. Przed smażeniem mięsa, każdy płat nacierała odrobiną musztardy. Smaku jej kotletów po prostu nie da się zapomnieć.
Mama do leniwych dodaje 1 prosty składnik. Ten smak pamiętam z dzieciństwaPrzepis na najlepsze kotlety schabowe od babci
Składniki:
- 4 kotlety schabowe
- musztarda
- 1 jajko
- bułka tarta do panierowania
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Kotlety schabowe sposobem babci krok po kroku
Przygotuj mięso do kotletów schabowych. W tym celu równomiernie rozbij je za pomocą tłuczka. Następnie oprósz z obu stron solą i pieprzem.
Jajko do panierowania kotletów schabowych rozkłóć w głębokim talerzyku. Bułkę wysyp na osobne naczynie. Kotlety z obu stron nasmaruj musztardą. Na koniec każdego z nich obtocz w jajku i bułce tartej.
Na patelni dobrze rozgrzej smalec. Kotlety schabowe smaż na złocisty kolor z obu stron. Usmażone mięso zdejmij z patelni, podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką. Najlepiej smakować będą od razu po przyrządzeniu. Idealną surówkę do kotletów schabowych znajdziesz w tym przepisie. Pożywny obiad bez mięsa to dla nas żadna tajemnica.