Nikt nie robi takich flaczków jak Kuroń. Ten 1 składnik to mistrzostwo
Na obiad, a nawet na ciepłą kolację, gdy goście wpadną z wizytą. Proste w przygotowaniu, szybkie i tak smaczne, że będziesz robić je częściej. Jasiek Kuroń flaczki gotuje inaczej, niż wszyscy. Ten jeden składnik to mistrzostwo świata.
Flaczki polecają się na obiad
Jaśka Kuronia przedstawiać nie trzeba. Kucharz jest znaną osobistością w polskim show-biznesie, a jego przepisy zachwalają miliony rodaków. Kuroń przyrządza proste, tradycyjne dania w nieco innej odsłonie. Tak też stało się właśnie z kultowymi flaczkami.
Flaki to jeden z przysmaków PRL-u, który do tej pory chętnie przyrządzamy w swojej kuchni. Jasiek Kuroń postawił jednak na nieco inną wersję potrawy. Oprócz warzyw i aromatycznych przypraw, w daniu znalazło się coś, co na pewno zaskoczy niejedną osobę. Takich flaczków po prostu trzeba spróbować!

Przepis na flaczki Jaśka Kuronia
Propozycją Jaśka Kuronia są flaczki z… boczniakami. Wegańska wersja kultowej potrawy posmakuje nawet największym mięsożercom. Wszystko dzięki grzybom i aromatycznym przyprawom.
Składniki:
- 2 l bulionu warzywnego
- 500 g boczniaków ostrygowatych
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- kawałek selera
- biała część pora
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka oleju
Dalsza część tekstu pod filmem
Przyprawy:
- 5 liści laurowych
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ⅓ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- sól, pieprz czarny do smaku
Jak przyrządzić jarskie flaczki?
Na początku przygotuj wszystkie warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Por posiekaj, boczniaki umyj, osusz i pokrój w cienkie paski. Posiekaj drobno cebulę i przeciśnij czosnek przez praskę.

Cebulę zeszklij na maśle i oleju. Następnie dodaj czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i smaż jeszcze chwilę. Dodaj marchewkę, pietruszkę, por i seler. Wszystkie warzywa wymieszaj i smaż przez 5 minut.
Po tym czasie dodaj boczniaki. Całość oprósz delikatnie solą. Wsyp paprykę mieloną, pieprz ziołowy, imbir i gałkę muszkatołową. Wymieszaj, smaż kolejne 2-3 minuty, a następnie całość zalej bulionem.
Flaczki gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie. Danie dopraw do smaku majerankiem, solą i czarnym pieprzem.
Na obiad polecamy również kotlety po czesku oraz kultową świeżonkę . Potrawy również są autorstwa Jaśka Kuronia.
