Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najprostsze kluski świata były hitem PRL-u. Zrobisz je w banalny sposób
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 11.03.2025 22:00

Najprostsze kluski świata były hitem PRL-u. Zrobisz je w banalny sposób

żelazne kluski
Fot. youtube.com/magdalenowefrykasy

Oto zapomniany przepis na kluski zwane żelaznymi. Wygrzebane z kultowej książki kucharskiej PRL-u, mogą znów cieszyć nasze podniebienia. Są przy tym tak proste, że mogą cieszyć je często i wkrótce od momentu, kiedy poczujemy głód.

Kluski żelazne

Ziemniaki, mąka ziemniaczana i jajko. To oczywiście składniki klasycznych klusek śląskich. Jednak jeśli zamiast gotowanych ziemniaków użyjemy częściowo surowych, otrzymamy potrawę o nieco innym charakterze. Kluski takie nazywają się żelazne ze względu na kolor, charakterystyczny dla gotowanego ciasta z surowych ziemniaków.

Jako proste, wiejskie danie, kluski takie proszą się o zwyczajne-niezwyczajne dodatki. Przygotowujemy je więc z boczkiem i cebulką. Można jednak podać je z kapustą kiszoną na gorąco.

obieranie ziemniaków
Fot. youtube.com/magdalenowefrykasy
Zrobiła 8 porcji obiadu za 18 zł. Komentarze nie zostawiają złudzeń

Kluski z PRL-u

Tak właśnie serwuje je autorka kanału Magdalenkowe frykasy, z którego pochodzą ilustracje do tego przepisu. Autorka używa książki Kuchnia Polska pod redakcją Stanisława Bergera, czyli tej, która praktycznie stworzyła styl gotowania w PRL-u. Warto sięgać częściej po klasyczne przepisy z tamtych czasów.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 2 kg surowych ziemniaków
  • Mąka ziemniaczana
  • 1 jajko
  • 200 g boczku
  • 2 cebule
  • Sól
uformowana kluska
Fot. youtube.com/magdalenowefrykasy

Kluski z surowych ziemniaków

Ziemniaki szorujemy. Połowę gotujemy w mundurkach. Drugą połowę obieramy i ścieramy na tarce jak na placki ziemniaczane.

Starte ziemniaki odstawiamy na sitku ustawionym na miseczce. Obciążamy talerzykiem i czekamy, aż z ziemniaków wypłynie woda. Pod koniec lekko odciskamy.

Ugotowane ziemniaki obieramy ze skórek i przeciskamy przez praskę. Dobrze odciśnięte surowe kartofle łączymy z ugotowanymi. Z ziemniaczanego soku ostrożnie zlewamy wodę, a skrobiowy osad dodajemy do masy ziemniaczanej.

masa ziemniaczana
Fot. youtube.com/magdalenowefrykasy

Do ziemniaków dodajemy łyżeczkę soli i 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej. Wyrabiamy ciasto na kluski, regulując odpowiednią gęstość ilością mąki. Masa powinna zbić się we w miarę suchą kulę, którą będzie można porcjować na kluski.

Na zimną patelnię wrzucamy boczek w słupkach. Podgrzewamy, aż zacznie się wytapiać. Dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy, aż będzie miękka, a boczek złocisty.

Te ostatnie przygotowujemy na posypanej mąką stolnicy. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 4-5 minut od wypłynięcia. Podajemy z podsmażonym boczkiem z cebulą lub jako dodatek do większego dania.

Wypróbuj też przepisy na szybkie kotlety i równie błyskawiczne krokiety.

kluski z ziemniaków
Fot. youtube.com/magdalenowefrykasy