Połącz jajka z cukrem i wsyp płatki owsiane. W głowie się nie mieści, co z tego wyjdzie

Jeżeli nie masz pomysłu, jakie ciasto dzisiaj upiec, poznaj przepis na ciasto marchewkowe. Uwaga, bo to wcale nie jest przepis na deser w wersji klasycznej. Wypróbuj sposób, a gwarantujemy, że podpasuje ci na tyle, że już nigdy nie wybierzesz innego przepisu.
Ciasto marchewkowe inaczej
Ciasta marchewkowego nikomu nie trzeba przedstawiać. Ten znakomity i prosty w wykonaniu deser podbił gusta wszystkich łasuchów w Polsce. Okazuje się, że ten klasyczny już przysmak można przygotować zupełnie inaczej, a przede wszystkim z innych składników. Oczywiście nie zabraknie marchewki, ale tym razem pokażemy, jak upiec to ciasto bez mąki.
Jest to w ogóle możliwe? Wyjaśnienie jest bardzo proste, a poznasz je, zapoznając się ze składnikami umieszczonymi poniżej. Trzymając się wytycznych z przepisu, przygotujesz naprawdę znakomity i wbrew pozorom małokaloryczny deser. Upiecz i przekonaj się, że było warto.

Z czego składa się ciasto bez mąki?
Jak już wiesz, ciasto marchewkowe z poniższego przepisu w ogóle nie zawiera mąki. Składnik został zastąpiony między innymi płatkami owsianymi, które odpowiadają za właściwą konsystencję wypieku. W słodkiej przekąsce oprócz marchewki znalazł się także krem z twarożku, który nada całość smaku oraz lekkości. Podane składniki odpowiadają tortownicy o średnicy 24 cm.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 300 g marchewki
- 1 jabłko
- starta skórka z jeden cytryny
- 4 jajka
- 2 łyżki oleju
- 130 g płatków owsianych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 350 g twarożku
- 30 g skrobi kukurydzianej
- 30 g orzechów
- 140 g cukru
- szczypta cukru waniliowego
- sól

Przepis na ciasto marchewkowe
Przygotowanie ciasta rozpocznij od obrania i umycia marchewek. Następnie zetrzyj ją na drobnych oczkach tarki. Tak samo postąp z obranym jabłkiem. Składniki przełóż do miski i dodaj do nich startą skórkę z cytryny. Wymieszaj.
Do drugiej miski wbij dwa jajka i wsyp 80 gramów cukru. Za pomocą miksera utrzyj ze sobą produkty. Wlej olej i ponownie wymieszaj całość. Wsyp płatki owsiane, proszek do pieczenia i ręcznie wymieszaj. Dodaj do nich marchewkę z jabłkiem i ponownie całość wymieszaj.
Do większej miski przełóż twarożek i wbij dwa jajka. Wsyp także 60 gramów cukru, skrobie, cukier waniliowy. Zblenduj składniki na jednolitą masę.
Okrągłą foremkę do pieczenia wyłóż papierem. Na jej spodzie ułóż połowę ciasta z płatków owsianych. Wyłóż na nie krem z twarożku i równomiernie rozprowadź. Na wierzchu ułóż cienką warstwę ciasta. Orzechy drobno posiekaj i rozsyp je po powierzchni. Ciasto marchewkowe piecz w rozgrzanym do 180 stopni przez 45-50 minut. Po przestudzeniu krój je na kawałki i podawaj na deser.






































