Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Zrób przed posadzeniem czosnku i cebuli. Nie tknie ich żaden szkodnik
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 11.03.2025 21:00

Zrób przed posadzeniem czosnku i cebuli. Nie tknie ich żaden szkodnik

sadzenie cebuli
Fot. Shutterstock/Anuta23

Wiosna zbliża się wielkimi krokami, a to oznacza, że pora zabrać się za prace w naszych ogródkach. Po odpowiednim przygotowaniu gleby, możemy zacząć sadzić warzywa, którym wiosenne przymrozki z pewnością nie zaszkodzą. Do takich warzyw zaliczamy czosnek i cebulę. Przed sadzeniem koniecznie odpowiednio je przygotuj. Zabieg ten jest gwarancją obfitych zbiorów.

Ten szkodnik może zniszczyć całe uprawy

Marzec i kwiecień to idealny moment na sadzenie w ogródkach czosnku i cebuli. Warzywa sadzimy bezpośrednio do gruntu, ponieważ drobne przymrozki im nie zaszkodzą. Ważne jest, byśmy pamiętali o dwóch kluczowych czynnościach przed sadzeniem. Zagwarantują nam obfite zbiory.

Największym szkodnikiem, z jakim boryka się zdecydowana większość ogrodników, jest śmietka cebulanka. Ten niewielki owad potrafi zniszczyć całe uprawy czosnku i cebuli. Warzywa narażone są także na choroby grzybowe i bakteryjne. W prosty sposób można jednak temu zapobiec.

larwy śmietki cebulowej.jpg
Fot. Shutterstock/Tomasz Klejdysz
Kontrola mięsa w sklepach w całej Polsce. Wyniki szokują

Na początku przygotuj cebulki do zabiegu

Kluczową czynnością przed posadzeniem zarówno czosnku, jak i cebuli, jest namoczenie ich w roztworze z soli. W tym celu potrzebna będą dwie miski, termometr kuchenny, sól i woda, najlepiej wcześniej zagotowana. Woda z wodociągów jest twarda, nie jest więc polecana do moczenia i podlewania.

Dalsza część tekstu pod filmem

Zanim jednak przejdziemy do samego moczenia cebuli i czosnku, obierz warzywa z wierzchnich warstw. Do miski wlej wodę o temperaturze 30, maksymalnie 40 stopni C. Włóż cebule i czosnek i odstaw na 2 godziny.

obeiranie cebuli.jpg
Fot. Canva

Roztwór z soli zabija patogeny i wzmacnia warzywa

Po tym czasie do drugiej miski wlej 3 litry wody o temperaturze 40 stopni. Wsyp 3 łyżeczki soli kuchennej i mieszaj, aż przyprawa całkowicie się rozpuści. Do roztworu przełóż namoczone wcześniej warzywa i odstaw na godzinę. 

Cebulki opłucz, lekko osusz i od razu posadź w ogródku. Tak zahartowane warzywa będą bardziej odpornie na niekorzystne warunki atmosferyczne oraz patogeny, jak bakterie, czy grzyby. Dodatkowo plony będą bardziej obfite, a żaden szkodniki ich nie zniszczy.

Sprawdź również, jakie odmiany ogórków są najlepsze pod uprawy. Wielkanoc za pasem - w tym artykule poznasz genialny sposób na barwienie jajek. Są ładniejsze, niż po gotowaniu w łupinkach cebuli.

czosnek i cebula.jpg
Fot. Canva