Ścieram ziemniaki i układam na nich plastry schabu. Mąż co tydzień prosi mnie o ten obiad

Pomysł na szybki obiad? Dzisiejsza propozycja bije na głowę wszystkie inne. Ziemniaki i soczysty schab to doskonałe połączenie. Danie jest tanie, szybkie i tak smaczne, że będziesz robić je częściej. Mąż prosi mnie o ten obiad co tydzień.
Schab z ziemniakami poleca się na obiad
Schab z ziemniakami to danie, które można jeść co chwilę. Jest niezwykle proste w przygotowaniu i tanie. Wszystkie pozostałe składniki z pewnością masz w swojej kuchni. Obiad posmakuje całej rodzinie.
Przepis na schab z ziemniakami mam od Ani Zyśk. Vlogerka kulinarna prężnie działa w mediach społecznościowych, a jej profil na Instagramie, jedz.pysznie ma już tysiące fanów. Ania zdradza proste przepisy na wyśmienite dania.
Na jej profilu znajdziemy także przepisy na zupy, przekąski, sałatki, a także desery i ciasta. Porady kulinarne i triki to także konik Ani Zyśk. Jej profil to dosłownie skarbnica kulinarnej wiedzy.
To jedna z najlepszych zup, jaką jadłem. Na Śląsku jest hitemPrzepis na schab pieczony na ziemniakach
Schab zapieczony z ziemniakami smakuje jak marzenie. Do przygotowania dania potrzebujesz także cebuli, czosnku oraz kilku prostych składników, z których zrobisz sos. Całość wstawiamy do piekarnika, a po godzinie obiad jest gotowy.
Dalsza część tekstu pod filmem
Składniki:
- 500 g schabu
- 500 g ziemniaków
- 80 g śmietany 18%
- 100 g gęstego jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- 100 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 10 g musztardy
- 80 g sera żółtego tartego
Jak zrobić schab z ziemniakami z piekarnika?
Krok 1. Schab pokrój w plastry, a następnie rozbij delikatnie tłuczkiem i dopraw solą i pieprzem.

Krok 2. Pokrój cebulę w kostkę, czosnek w plasterki. Obrane ziemniaki zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Krok 3. Zetrzyj ser i przełóż go do miski. Dodaj śmietanę, jogurt, musztardę, sól, pieprz. Wymieszaj.

Krok 4. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż równomiernie starte ziemniaki, a następnie czosnek i cebulę.

Krok 5. Poukładaj plastry schabu, a następnie wyłóż przygotowany sos. Oprósz solą i pieprzem.

Krok 6. Blachę przykryj i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół, piecz przez godzinę. Do gotowej potrawy gorąco polecamy surówkę z kapusty pekińskiej oraz surówkę colesław z czerwonej kapusty. Smacznego!






































