Dosyp 1 szklankę do masy ziemniaczanej. Nowa wersja placków smakuje 100 razy lepiej
Placki ziemniaczane bez mąki to prosty, tani i szybki obiad. Do startego ziemniaka dodaj szklankę ugotowanej kaszy gryczanej i odrobinę kaszy manny, a wszyscy będą zachwyceni niecodzienną odsłoną tradycyjnej potrawy. Poznaj przepis na placki ziemniaczane bez mąki.
Placki ziemniaczane bez mąki są świetną alternatywą dla tradycyjnych placków i smakują o niebo lepiej. Możemy podać w dwóch wersjach- na słodko i na słono. Placki smakują wyśmienicie z dżemem lub konfiturą, a także z kwaśną śmietaną, szczypiorkiem lub gulaszem.
Przed przygotowaniem placków ziemniaczanych bez mąki ugotuj kaszę gryczaną i zmiel ją np. w maszynce do mięsa. Zmielona kasza dobrze połączy się z masą ziemniaczaną, kaszą manną i jajkiem, a placki nie rozwarstwią się podczas smażenia.
Placki ziemniaczane bez mąki smaż na mocno rozgrzanym oleju, na średnim ogniu. Nie dolewaj oleju, kiedy placki są na patelni, ponieważ placki zamiast się smażyć, przesiąkną tłuszczem i będą ciężkie i niesmaczne.
Przepis na nową wersję placków, czyli placki ziemniaczane bez mąki
Składniki:
-
szklanka kaszy gryczanej
-
5 łyżek kaszy manny
-
jajko
-
duży ziemniak
-
szczypta soli
-
olej do smażenia
Jak zrobić placki ziemniaczane bez mąki? Są chrupiące i złociste
Kaszę ugotuj w osolonej wodzie, następnie odcedź i zmiel w maszynce do mięsa, przełóż do większej miski. Ziemniaka zetrzyj na tarce, odsącz z nadmiaru wody, dodaj do kaszy. Do masy wbij jajko, dodaj sól, kaszę mannę i wymieszaj.
Placki smaż na rozgrzanym oleju po kilka minut na stronę, na złoty kolor. Placki możesz podać z kwaśną śmietaną, szczypiorkiem, gulaszem węgierskim lub na słodko z miodem lub ulubionym dżemem, np. wiśniowym , smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Babcia Marysia zawsze zawsze dodaje zamiast mleka inny składnik. Racuchy wychodzą cudownie puszyste
-
Obłędne kotlety mielone z musztardą i śmietaną. 100 razy lepsze od klasycznych
Źródło: przysliprzepis.pl