Smakosze.pl Produkty O czym świadczy kolor papryki?
canva/chrisbradshaw, Getty Images;Paul Katz, Photo Images; demarfa, Getty Images

O czym świadczy kolor papryki?

23 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Paprykę znaleźć można w praktycznie każdej kuchni - uwielbiamy jej świeży i lekko słodki smak, a także żywe kolory. Która z nich jest jednak najzdrowsza? Okazuje się, że przoduje w tym bez wątpienia papryka o czerwonym kolorze.

Z papryki można zrobić setki jak nie tysiące najróżniejszych dań. Dodajemy ją do gulaszy, zup, jajecznicy, zapiekamy z farszem w środku, czy blendujemy na zupę krem.

Wiele przepisów wymaga wykorzystania papryki o danym kolorze. Nie każde danie będzie bowiem wyglądało i smakowało tak dobrze, jeśli użyjemy papryki innej, niż tej zapisanej w przepisie. Na jaki kolor najlepiej się zdecydować?

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Papryka czerwona najzdrowszym wyborem

Ten rodzaj jest z pewnością najpopularniejszy i najłatwiej dostępny w sklepach spożywczych - stoiska z tym warzywem są najczęściej zapełnione właśnie papryką o silnym i soczystym czerwonym kolorze.

W czerwonej papryce jest najwięcej witaminy C, a także beta-karotenu, które są wyjątkowo istotnymi substancjami dla naszego organizmu. Ich niedobory wywołują spore problemy ze zdrowiem.

Właściwości czerwonej papryki

Warzywo to pomaga w zapobiegania chorób serca, rozszerzając naczynia krwionośne. Jak czytamy na portalu newsy.gotujmy.pl papryka rozgrzewa całe ciało, a także chroni tkanki przed uszkodzeniami kodu genetycznego.

Dzięki dużej zawartości wapnia pozwala utrzymać zęby i kości w dobrej kondycji oraz opóźnia procesy starzenia - znajduje się w niej bowiem bardzo dużo antyoksydantów.

Czym charakteryzują się zielona i żółta papryka?

Zielona papryka jest po prostu niedojrzałą wersją czerwonej, a żółta stanem przejściowym pomiędzy oboma typami. Zielona posiada znacznie mniej węglowodanów, dlatego mogą jeść ją osoby będące na diecie.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.

Żółta odmiana ma bardziej słodki i owocowy smak, dlatego doskonale sprawdza się w sałatkach czy na grillu. Jak każda z nich posiada bardzo dużo błonnika, co poprawia funkcjonowanie układu trawiennego.

Papryka

Źródło: canva/de_photogra_phi, Getty Images Pro

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy