Zrazy wołowe
youtube / kanał: Anka Gotuje / kadr z materiału

Obiad dla porządnie głodnych - przepis na tradycyjne zrazy wołowe

Danie kuchni staropolskiej, podawane odświętnie w wielu domach, czyli zrazy wołowe. Zawijane płaty mięsa, wypełnione specjalną wkładką i duszone w wyśmienitym sosie własnym, zapewne nie jednemu poleciała ślinka na myśl o tym soczystym daniu. Przygotuj samodzielnie danie staropolskie i poczuj się jak nadworny kucharz Stanisława Augusta Poniatowskiego.

Zrazy wołowe staropolskie

O zrazach pisał już nadworny kurzach króla Polski Stanisława Augusta Poniatowskiego. O zrazach pisał Mickiewicz w „Panu Tadeuszu”. O zrazach rozprawiano na Litwie, Białorusi i w szlacheckiej Polsce. Jest to jedno z tych dań, którymi możemy się pochwalić na arenie światowej. Istnieje kilka odmian zrazów, ponieważ mogą być one zawijane z niespodzianką w środku lub zwykłe płaty mięsa duszone w sosie. Dodatkowo zrazy kochają dodatki w postaci ziemniaków, kasz oraz surówek z kapusty czerwonej, a także towarzystwo ogórków kiszonych będzie dla nich korzystne.

Do zrazów wołowych potrzebujesz:

- 5 plastrów wołowiny z udźca.
- musztarda ostra
- dwa ogórki kiszone
- jedna cebula
- sól
- pieprz
- papryka ostra mielona
- 300 g wędzonego boczku
- 2 gałązki natki pietruszki
- rozmaryn
- 250 ml wina
- kilka suszonych grzybów

Przygotowanie zrazów wołowych

Cebulę pokroić w słupki i podsmażyć na patelni. Pokroić ogórka kiszonego w słupki. Mięso włożyć między kawałki foli spożywczej, a następnie utłuc na równy, płaski plaster.

Każdy kawałek posolić i popieprzyć, a także dodać odrobinę papryki ostrej mielonej i opcjonalnie oregano, posmarować musztardą, ułożyć po plasterku boczku, słupku ogórka kiszonego oraz kawałku cebuli. Zawinąć całość i spiąc wykałaczkami, aby się nie rozwijały.

Zrazy obsmażyć na patelni z każdej strony, a następnie przełożyć do garnka i zalać je 200 ml wody.
Do wywaru dodać kilka suszonych grzybów, resztę z podsmażonej cebuli, 2 gałązki natki pietruszki, rozmaryn oraz 250 ml wina. Gotować pod przykryciem do momentu, aż mięso zacznie zrobi się miękkie około 40/60 minut, ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Opcjonalnie można dodać troszkę śmietanki lub łyżkę mąki, gdyby sos był za rzadki.

Jeśli chcesz możesz również przełożyć swoje zrazy do naczynia żaroodpornego razem z całym sosem i zapiec je w piekarniku. Podawać ciepłe z dodatkiem kaszy gryczanej i surówki z czerwonej kapusty.

Woda, czy bulion do zrazów wołowych?

Jeśli masz czas możesz wcześniej przygotować bulion warzywny w którym będą się dusić .

Składniki:

- 2 litry wody
- 1 duża cebula
- 2 marchewki
- pietruszka
- pół selera
- pół pora
- 3 natki pietruszki
- łyżka oliwy
- 4 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- sól najlepiej gruboziarnista
- pieprz w ziarnach
- sos sojowy jasny

Przygotowanie bulionu

Do garnka wlać dwa litry wody i postawić na gazie. Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć, a następnie włożyć do garnka z wodą i zagotować. Dodać sól, ziele angielskie oraz liście laurowe, a także kilka ziaren pieprzu, a następnie zmniejszyć ogień.

Cebulę obrać i opalić palnikiem gazowym (może być ten od kuchenki), a następnie włożyć ją do garnka, dodać sos sojowy, natki pietruszki, zamieszać i przykryć.
Gotować całość na małym ogniu z uchyloną pokrywką przez półtorej godziny, a następnie pozostawić do wystygnięcia i przelać przez sitko.

Następny artykuł