Smakosze.pl Przepisy Nie wyrzucaj sałatki jarzynowej! Z niej i z makaronu zrobisz pyszne danie obiadowe
canva/Yuliya Furman

Nie wyrzucaj sałatki jarzynowej! Z niej i z makaronu zrobisz pyszne danie obiadowe

28 grudnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Została Ci sałatka jarzynowa po świętach? Nie wyrzucaj jej. Przesmaż warzywa z ugotowanym makaronem na patelni. Danie oprósz parmezanem i natką pietruszki. Obiad dla całej rodziny będzie gotowy w kilka minut, a jego smak zachwyci każdego.

Do przygotowania błyskawicznego dania obiadowego potrzebujesz kilku składników i kilku minut. Sałatkę jarzynową zblenduj na gładką masę, ugotuj makaron i całość smaż chwilę na patelni, żeby aromatyczny sos przylegał do nitek lub klusek.

Do przygotowania makaronu z sałatką jarzynową potrzebujesz również siekanej zieleniny i kawałka sera. Gorąco polecam parmezan , ponieważ świetnie podkreśli smak całej potrawy. Możesz wykorzystać również zwykły, żółty ser, np. goudę lub edamski.

Jaki makaron będzie najlepszy do tej potrawy? Makaron spaghetti, tagliatelle, penne, kokardki, świderki. Każdy makaron, który akurat masz w domu doskonale sprawdzi się do przyrządzenia błyskawicznego obiadu z poświątecznych resztek.

Szybkie danie obiadowe z makaronu i sałatki jarzynowej

Składniki:

  • sałatka jarzynowa

  • ulubiony makaron, np. penne lub spaghetti

  • kawałek parmezanu, ewentualnie żółtego sera w kostce

  • pieprz świeżo mielony, sól

  • natka pietruszki

  • oliwa z oliwek

Makaron z sałatką jarzynową. Przepis krok po kroku

Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, zetrzyj ser, posiekaj natkę. Sałatkę jarzynową zblenduj na gładką masę. Na większej patelni rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek.

Przełóż porcję makaronu, dodaj zblendowaną sałatkę, oprósz delikatnie mielonym pieprzem i solą, wymieszaj i smaż przez chwilę. Co jakiś czas potrawę zamieszaj. Gorące danie przełóż na talerz, oprósz solidnie startym serem i natką pietruszki.

Czy wiesz, że z sałatki jarzynowej zrobisz również tartę? Tu poznasz przepis Katarzyny Bosackiej na tartę obiadową z pieczywa i sałatki. Danie zachwyci każdego smakosza. Dowiedz się również, jak mrozić bigos i kapustę z grochem, które zostały ze świąt.

danie obiadowe
canva/Bartosz Luczak

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy