Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak mrozić bigos i kapustę z grochem?
Renata Materlińska
Renata Materlińska 27.12.2021 01:00

Jak mrozić bigos i kapustę z grochem?

bigos
canva/ankub

Jeśli po świętach został wam bigos lub kapusta z grochem nie zwlekajcie, tylko utrwalcie te potrawy, póki są świeże. Obie doskonale nadają się do mrożenia, bo po rozmrożeniu i odgrzaniu, smakują jak dopiero co przygotowane. Podpowiemy wam, jak powinno się mrozić bigos i kapustę z grochem. Mało kto zdaje sobie sprawę, że specjałów nie powinno się przechowywać dłużej niż 6 miesięcy.

Bigos gotujemy zwykle w większych ilościach. Tę potrawę lubią niemal wszyscy, nie może jej więc zabraknąć. Jednak w świątecznej obfitości łatwo przeliczyć się z możliwościami naszych żołądków. Nawet najsmaczniejszy bigos może się też zwyczajnie przejeść. Podobnie jest też z wigilijną kapustą z grochem.

Na szczęście mamy dla was dobrą wiadomość. Te potrawy lubią przemrożenie, więc doskonale nadają się do zamrożenia. Jeśli więc zostało wam po świętach trochę bigosu czy kapusty z grochem, nie wyrzucajcie ich, tylko zamroźcie. Będą jak znalazł, gdy najdzie was ochota na kapuściane smaki.

Jak mrozić bigos i kapustę z grochem?

Bigos lub kapustę z grochem przeznaczone do zamrożenia, przełóżcie do plastikowych pojemników na żywność lub do foliowych woreczków na mrożonki. Po szczelnym zamknięciu wstawcie do zamrażarki i zużyjcie w ciągu 6 miesięcy.

Nie mroźcie potraw w słoikach czy innych szklanych naczyniach. W czasie zamrażania zawarta w potrawach woda zwiększa swoją objętość, co może doprowadzić do pęknięcia naczynia. Nie jest to więc bezpieczne.

Gdy będziecie mieć ochotę na zamrożony bigos, wyjmijcie go z zamrażarki i wstawcie na 24 godziny do lodówki. Rozmarzniętą potrawę przełóżcie do garnka, zagotujcie i gotujcie na małym ogniu jeszcze 5-10 minut.

Czy bigos i kapustę z grochem można pasteryzować?

Tak, bigos i kapusta z grochem nadają się również do pasteryzowania. Ta metoda sprawdzi się, gdy nie macie w zamrażarce zbyt dużo miejsca na przechowywanie potraw.

Bigos lub kapustę z grochem nałóżcie do wyparzonych, litrowych słoików. Słoiki szczelnie zamknijcie i pasteryzujcie w wodzie 20 minut, licząc od zagotowania się wody.

Słoiki z potrawą możecie też pasteryzować w piekarniku. Wstawcie je do zimnego piekarnika i nastawcie go na temperaturę 120 st. C. Gdy zostanie osiągnięta, trzymajcie słoiki w piekarniku jeszcze 30 minut.

W naszym serwisie znajdziecie też sposoby na utrwalenie innych, świątecznych potraw. Sprawdźcie, czy można mrozić smażonego karpia, a także dowiedzcie się jak mrozić pierogi.

kapusta z grochem
kapusta z grochem

Źródło zdjęcia: canva/joannawnuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: rodzice.pl

Zapraszamy na nasz Instagram