Smakosze.pl
Obiadowy makaron z pieczarkami i szpinakiem

canva/Dar1930

Obiadowy makaron z pieczarkami i szpinakiem

27 Października 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Makaron zawsze jest dobrym pomysłem na obiad. Możesz przygotować go z ulubionymi dodatkami i za każdym razem wychodzi doskonale. Makaron z pieczarkami i szpinakiem to świetna opcja obiadowa, którą przygotujesz w zaledwie 30 minut, a efekt zachwyci wszystkich domowników. Poznaj przepis na obiadowy makaron z pieczarkami i szpinakiem.

Szpinak i pieczarki podsmażone z aromatycznym czosnkiem i masłem to wprost genialne połączenie. Wszystkie składniki gotowane są w delikatnym sosie śmietanowym i oprószone włoskim parmezanem. Parmezan jest bardzo charakterystyczny w smaku, jeśli wolisz łagodniejszy ser, wykorzystaj do obiadu klasyczną goudę.

Makaron podsmaż z całym daniem na patelni, a zyska rewelacyjny smak i aromat. Do obiadu wykorzystaj makaron penne, ponieważ rureczki dobrze wchłaniają sos. Obiadowy makaron z pieczarkami i szpinakiem przygotujesz w pół godziny z kilku prostych składników i zawsze wychodzi doskonale.

Przepis na obiadowy makaron z pieczarkami i szpinakiem

Składniki na 4 porcje:

  • paczka makaronu penne

  • 100 g świeżego szpinaku

  • 5 ząbków czosnku

  • 250 g pieczarek

  • 40 g parmezanu lub żółtego sera typu gouda

  • sól, pieprz

  • 2 łyżki śmietany 18%

  • łyżka masła

Jak przygotować obiadowy makaron z pieczarkami i szpinakiem?

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Pieczarki umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Na dużej patelni podsmaż na maśle posiekany czosnek, następnie dodaj pieczarki, oprósz solą, pieprzem i smaż, aż grzyby puszczą wodę. Odlej 2 łyżki wody z pieczarek i zahartuj w niej śmietanę.

Na patelnię dodaj szpinak, wlej śmietanę i gotuj, aż powstanie aksamitny sos. Dopraw solą, pieprzem. Na koniec oprósz danie startym serem, dodaj ugotowany makaron i mieszaj, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą, a ser roztopi.

Smacznego.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kalafior pieczony w piekarniku

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Fantastyczna surówka z selera, orzechów oraz rodzynek

Czytaj więcej >
Soczysta wątróbka z jabłkami

Przepisy

Duszona wątróbka z jabłkiem - obłędnie soczysta

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić puree ziemniaczane?

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy bez jajek i mleka. Wychodzą fantastycznie

Czytaj więcej >
Magda Gessler, barszcz grzybowy

Przepisy

Zachwycający barszcz grzybowy od samej Gessler, znamy recepturę

Czytaj więcej >