Smakosze.pl Przepisy Obieram jabłko, łączę z dodatkami i po chwili mam mega puszyste racuchy
YouTube/@Kirschnenko

Obieram jabłko, łączę z dodatkami i po chwili mam mega puszyste racuchy

29 stycznia 2024

Racuchów nikomu przedstawiać nie trzeba. Uwielbiają je mali i duzi smakosze. Przepadam i ja, a dzięki temu przepisowi, racuchy wychodzą mi zawsze mega puszyste. Polecam mój sposób na to pyszne danie.

Racuchy, które czarują puszystością

Racuchy wielu osobom kojarzą się ze smakiem dzieciństwa . Puszyste placki z jabłkami, do tego oprószone cukrem pudrem, od zawsze były przysmakiem. Teraz też często wracam do tego dania. Przyrządzam je w sposób, który gwarantuje mega puszyste racuchy.

Do tego jest bardzo prosty i zajmuje tylko kilka minut. Do przygotowania tego dania używam jabłka, ale też jogurtu. Przesiewam trochę mąki, co sprawia, że ciasto wychodzi bardziej puszyste. Polecam każdemu przepis na mega puszyste i pyszne racuchy. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Kirschnenko Kanal. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

racuchy
YouTube/@Kirschnenko
Pokrój cebulę, ułóż mięso i zapiecz. Ten obiad jest lepszy od zwykłych mielonych, każdy prosi o dokładkę

Jak zrobić mega puszyste racuchy?

Składniki:

  • 1 jabłko
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego
  • ½ łyżeczki do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowania racuchów zacznij od obrania jabłka i starcia go na tarce o dużych oczkach. Do miski wbij jajko, dodaj biały cukier i cukier waniliowy . Dokładnie wymieszaj składniki. Dodaj starte jabłko, jogurt naturalny i połącz składniki.

Do miski przesiej mąkę, wsyp proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszam. Rozgrzewam olej na patelni i nakładam ciasto . Racuchy smażę z dwóch stron na złoty kolor. Wyjmuję na talerz z ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Mega puszyste racuchy proszą się o dokładkę

Tak przyrządzone racuchy są niezwykle puszyste i delikatne. Warto oprószyć je cukrem pudrem i już można jeść je ze smakiem . Będą smakowały każdemu i szybko znikną z talerzy. Takie racuchy przyrządź na śniadanie, obiad, czy podwieczorek.

Ja mogłabym jeść je właściwie na okrągło. Są tak puszyste i pyszne, że trudno sobie ich odmówić . Każdy smakosz będzie zajadał się tak puszystymi racuchami. Pisaliśmy, co Katarzyna Bosacka sądzi o składzie swojskiego chleba. Podawaliśmy przepis na zapiekankę ze szpinakiem od Anny Lewandowskiej.

racuchy
YouTube/@Kirschnenko

Źródło: YouTube/@Kirschnenko

Zdjęcia: screen YouTube/@Kirschnenko

Ostatnio zrobiłem to zamiast placków ziemniaczanych. Żałuję, że tak późno znalazłem ten przepis
Ten specjał robię z mięsa po rosole i jednego dodatku. Już dawno nie jadłem czegoś tak pysznego
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy