Obieram jabłko, łączę z dodatkami i po chwili mam mega puszyste racuchy
Racuchów nikomu przedstawiać nie trzeba. Uwielbiają je mali i duzi smakosze. Przepadam i ja, a dzięki temu przepisowi, racuchy wychodzą mi zawsze mega puszyste. Polecam mój sposób na to pyszne danie.
Racuchy, które czarują puszystością
Racuchy wielu osobom kojarzą się ze smakiem dzieciństwa . Puszyste placki z jabłkami, do tego oprószone cukrem pudrem, od zawsze były przysmakiem. Teraz też często wracam do tego dania. Przyrządzam je w sposób, który gwarantuje mega puszyste racuchy.
Do tego jest bardzo prosty i zajmuje tylko kilka minut. Do przygotowania tego dania używam jabłka, ale też jogurtu. Przesiewam trochę mąki, co sprawia, że ciasto wychodzi bardziej puszyste. Polecam każdemu przepis na mega puszyste i pyszne racuchy. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Kirschnenko Kanal. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić mega puszyste racuchy?
Składniki:
- 1 jabłko
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- ½ szklanki mąki
- ½ szklanki jogurtu naturalnego
- ½ łyżeczki do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowania racuchów zacznij od obrania jabłka i starcia go na tarce o dużych oczkach. Do miski wbij jajko, dodaj biały cukier i cukier waniliowy . Dokładnie wymieszaj składniki. Dodaj starte jabłko, jogurt naturalny i połącz składniki.
Do miski przesiej mąkę, wsyp proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszam. Rozgrzewam olej na patelni i nakładam ciasto . Racuchy smażę z dwóch stron na złoty kolor. Wyjmuję na talerz z ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Mega puszyste racuchy proszą się o dokładkę
Tak przyrządzone racuchy są niezwykle puszyste i delikatne. Warto oprószyć je cukrem pudrem i już można jeść je ze smakiem . Będą smakowały każdemu i szybko znikną z talerzy. Takie racuchy przyrządź na śniadanie, obiad, czy podwieczorek.
Ja mogłabym jeść je właściwie na okrągło. Są tak puszyste i pyszne, że trudno sobie ich odmówić . Każdy smakosz będzie zajadał się tak puszystymi racuchami. Pisaliśmy, co Katarzyna Bosacka sądzi o składzie swojskiego chleba. Podawaliśmy przepis na zapiekankę ze szpinakiem od Anny Lewandowskiej.
Źródło: YouTube/@Kirschnenko
Zdjęcia: screen YouTube/@Kirschnenko