Ostatnio zrobiłem to zamiast placków ziemniaczanych. Żałuję, że tak późno znalazłem ten przepis
Wydawałoby się, że placki ziemniaczane są niezastąpione. Znalazłem jednak przepis na lepsze i smaczniejsze danie. Koniecznie musisz tego spróbować. Nie uwierzysz, co jest głównym składnikiem tych placków.
Nie tylko placki ziemniaczane
Przywykliśmy już do tego, że placki ziemniaczane robi się ze startych ziemniaków. Ten przepis w pewien sposób zaprzecza tej regule. Bazą tych placków jest zupełnie inny produkt.
Główny składnik tych placków jest jeszcze lepszy od ziemniaków. W100 gramach znajduje się aż 25 gramów białka. To naprawdę imponująca ilość. Szczególnie że jest ono w najczystszej i najzdrowszej postaci.
Ten specjał robię z mięsa po rosole i jednego dodatku. Już dawno nie jadłem czegoś tak pysznegoAlternatywa dla ziemniaka
Tym tajemniczym i niezwykle zdrowym składnikiem jest czerwona soczewica. Nie ma się, co dziwić. Uwierz mi, że to naprawdę dobry zamiennik dla ziemniaka. Dzięki niemu placuszki są inne, ale z całą pewnością nie tracą na smaku. Podobny przepis znajdziesz na kanale spokojne gotowanie ASMR, skąd pochodzi zdjęcie w tym artykule.
Składniki:
- 150 g czerwonej soczewicy
- 1 duża cebula
- 2 ziemniaki
- 1 mała marchewka
- 3 ząbki czosnku
- pęczek kolendry
- 10 g kminku
- sól
- pieprz
Przepis na pyszne placki
Przygotowanie zacznij od namoczenia czerwonej soczewicy. W tym celu soczewicę wsyp do miski, zalej wodą i odstaw na 30 minut. Cebulę, ziemniaki i marchew obierz, a następnie zetrzyj na dużych oczach tarki.
Na patelni rozgrzej olej. Następnie podsmaż starte warzywa. Kiedy zmiękną, przełóż do miski, aby ostygły. Namoczoną soczewicę odsącz, a następnie zblenduj na jednolitą pulpę razem z ząbkami czosnku i kolendrą.
Otrzymaną masę z soczewicy dodaj do podsmażonych warzyw. Dopraw solą, pieprzem i kminkiem. Składniki wymieszaj ręcznie na jednolite ciasto i odstaw do lodówki na 30 minut.
Ponownie rozgrzej olej na patelni. Z masy uformuj placki. Robi się to bardzo podobnie jak kotlety mielone, z tą różnicą, że muszą być znacznie cieńsze. Placki smaż z dwóch stron, do momentu zarumienienia na brązowo. Gotowe placuszki podaj ze śmietaną lub domowym sosem czosnkowym. Sprawdź, co zrobić z mięsa po rosole oraz przepis na dżem z mandarynek.