Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ostatnio zrobiłem to zamiast placków ziemniaczanych. Żałuję, że tak późno znalazłem ten przepis
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 29.01.2024 11:47

Ostatnio zrobiłem to zamiast placków ziemniaczanych. Żałuję, że tak późno znalazłem ten przepis

Placki lepsze od ziemniaczanych
YouTube/@spokojne gotowanie ASMR

Wydawałoby się, że placki ziemniaczane są niezastąpione. Znalazłem jednak przepis na lepsze i smaczniejsze danie. Koniecznie musisz tego spróbować. Nie uwierzysz, co jest głównym składnikiem tych placków.

Nie tylko placki ziemniaczane

Przywykliśmy już do tego, że placki ziemniaczane robi się ze startych ziemniaków. Ten przepis w pewien sposób zaprzecza tej regule. Bazą tych placków jest zupełnie inny produkt.

Główny składnik tych placków jest jeszcze lepszy od ziemniaków. W100 gramach znajduje się aż 25 gramów białka. To naprawdę imponująca ilość. Szczególnie że jest ono w najczystszej i najzdrowszej postaci. 

tarcie ziemniaka.jpg
Canva/@minemero
Ten specjał robię z mięsa po rosole i jednego dodatku. Już dawno nie jadłem czegoś tak pysznego

Alternatywa dla ziemniaka

Tym tajemniczym i niezwykle zdrowym składnikiem jest czerwona soczewica. Nie ma się, co dziwić. Uwierz mi, że to naprawdę dobry zamiennik dla ziemniaka. Dzięki niemu placuszki są inne, ale z całą pewnością nie tracą na smaku. Podobny przepis znajdziesz na kanale spokojne gotowanie ASMR, skąd pochodzi zdjęcie w tym artykule.

Składniki:

  • 150 g czerwonej soczewicy 
  • 1 duża cebula
  • 2 ziemniaki
  • 1 mała marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek kolendry
  • 10 g kminku
  • sól
  • pieprz

Przepis na pyszne placki

Przygotowanie zacznij od namoczenia czerwonej soczewicy. W tym celu soczewicę wsyp do miski, zalej wodą i odstaw na 30 minut. Cebulę, ziemniaki i marchew obierz, a następnie zetrzyj na dużych oczach tarki

Na patelni rozgrzej olej. Następnie podsmaż starte warzywa. Kiedy zmiękną,  przełóż do miski, aby ostygły. Namoczoną soczewicę odsącz, a następnie zblenduj na jednolitą pulpę razem z ząbkami czosnku i kolendrą. 

Otrzymaną masę z soczewicy dodaj do podsmażonych warzyw. Dopraw solą, pieprzem i kminkiem. Składniki wymieszaj ręcznie na jednolite ciasto i odstaw do lodówki na 30 minut.

Ponownie rozgrzej olej na patelni. Z masy uformuj placki. Robi się to bardzo podobnie jak kotlety mielone, z tą różnicą, że muszą być znacznie cieńsze. Placki smaż z dwóch stron, do momentu zarumienienia na brązowo. Gotowe placuszki podaj ze śmietaną lub domowym sosem czosnkowym. Sprawdź, co zrobić z mięsa po rosole oraz przepis na dżem z mandarynek.

soczewica.jpg
Canva/@simon9000