Pokrój cebulę, ułóż mięso i zapiecz. Ten obiad jest lepszy od zwykłych mielonych, każdy prosi o dokładkę
Kotlety mielone to przeżytek. Lepiej zrób na obiad danie z tego przepisu. Będziesz zdziwiona, jak szybko znika ze stołu. Moja rodzina za tym przepada.
Dziś mielonych na obiad nie będzie
Zaletą mięsa mielonego jest to, że zrobisz z niego bardzo wiele dań. Od kotletów, przez klopsiki, aż po sos boloński. W przypadku tego produktu ograniczeniem jest wyłącznie nasza wyobraźnia.
Kiedy pierwszy raz spotkałem się tym przepisem, przecierałem oczy ze zdumienia. Ale odkąd robię to danie, coraz rzadziej przygotowuję tradycyjne kotlety mielone. Jest ono duże lepsze i ciekawsze, a moja rodzina domaga się go na okrągło.
Ten specjał robię z mięsa po rosole i jednego dodatku. Już dawno nie jadłem czegoś tak pysznegoMięso mielone i co jeszcze?
Pierwsze skrzypce w tym przepisie gra oczywiście mięso mielone. Jednak jak to w orkiestrze, solista nie wystarczy. Mięsu akompaniują inne składniki i przyprawy, podkreślając jego smak. Podobny przepis możesz znaleźć na kanale Kulinarische Magie, skąd pochodzi zdjęcie w tym artykule.
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego
- 5 kromek białego chleba
- 200 ml mleka
- 150 g żółtego sera w kostce
- 2 cebule
- 3 jajka
- 30 g bułki tartej
- 5 g kolendry
- nataka pietruszki
- granulowany czosnek
- pieprz
- sól
- szczypior
Przepis na pieczeń z mięsa mielonego
Przygotowania zacznij od pokrojenia chleba w małą kostkę. Następnie przełóż go do miski i zalej mlekiem. Ręcznie wymieszaj oraz rozgnieć pieczywo. Odstaw, aby mleko wchłonęło się w masę chlebową.
Szczypior umyj, a potem pokrój. Ser zetrzyj na dużych oczkach tarki i razem ze szczypiorem wsyp do miski z namoczonym pieczywem. Dodaj mielone mięso. Dopraw solą, pieprzem, kolendrom, granulowanym czosnkiem. Wbij jajka i wsyp bułkę tartą. Całość wymieszaj na jednolitą masę.
Blachę posmaruj olejem. Cebulę pokrój w piórka i rozsyp jest na blaszce. Mięso podziel na pół. Z każdej części utwórz coś na kształt bochenka chleba i ułóż na cebuli. Piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Obiad gotowy. Podawaj z ziemniakami i surówką. Smakuje wybornie. Sprawdź, jakie placki są lepsze od ziemniaczanych oraz jak zrobić smakowite śniadanie.