Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten specjał robię z mięsa po rosole i jednego dodatku. Już dawno nie jadłem czegoś tak pysznego
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 29.01.2024 10:39

Ten specjał robię z mięsa po rosole i jednego dodatku. Już dawno nie jadłem czegoś tak pysznego

mięso z rosołu
YouTube/@Moja kuchnia Tanja

Nikt z nas nie lubi marnować jedzenia. Dlatego warto znaleźć sposoby, jak temu zapobiec. Ten przepis pomoże ci jak wykorzystać mięso po rosole. Już nigdy go nie wyrzucisz. Musisz znać ten patent.

Mięso z rosołu nie może się zmarnować

Rosół ugotowany, ale co zrobić z mięsem, na którym był gotowany? Odpowiedzi jest kilka, ale każda z nich mówi jedno - poddaj je recyklingowi. Spokojnie, nie chodzi o to, aby wyrzucać. Mowa o tworzeniu nowych dań i smaków.

Niektórzy na bazie tego mięsa przyrządzają sosy. Jeszcze inni pierogi lub knedle. Jednak lepiej przygotować przysmak do kanapek. Nie będzie suchy, a i smak przypadnie do gustu każdemu. Robię tak zawsze, kiedy przygotowuje rosół w moim domu. Wszyscy są zachwyceni i nie mogą się doczekać, kiedy znowu zrobię ten pyszny specjał.

rosół.jpg
Canva/@arfo
Ułóż ziemniaki, cebulę i plastry schabu. Mój mąż co tydzień prosi o ten obiad

Ugotuj rosół, ale zostaw mięso

Podstawowym składnikiem tego przepisu jest oczywiście mięso po rosole. Jego smak nie wyróżniałby się, gdyby nie użyć jednego dodatku. Jest nim ogórek kiszony. To on gwarantuje niepowtarzalny smak. Dla tego doznania warto zrobić ten przepis. Podobny możesz znaleźć na kanale Moja kuchnia Tanja, skąd pochodzi zdjęcie w tym artykule.

Składniki:

  • ok 2 kg mięsa z rosołu
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 ogórki kiszone
  • 200 ml rosołu
  • sól
  • pieprz

Przepis na specjał z mięsa po rosole

Przygotowanie zacznij od ugotowania rosołu według swojego sprawdzonego przepisu. Ugotowane mięso wyciągnij, a następnie odzież je od kości. Przełóż do miski. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę i dodaj do mięsa. Dopraw pieprzem i solą

Kiszone ogórki pokrój w bardzo małą kostkę. Wsyp je do mięsa. Całość zalej rosołem. Opcjonalnie można do niego dodać trochę żelatyny. Wszystkie składniki wymieszaj. Formę do pieczenia typu keksówka wyłóż folią spożywczą. Dopiero na nią wykładaj mięso, lekko ją ubijając. 

Przykryj folią i odstaw na noc do lodówki. Na drugi dzień wyciągnij z formy, krój na plastry i rób pyszne kanapki. Pamiętaj, tylko aby jak każde mięso, czy wędlinę przechowywać w lodówce. Sprawdź, jak zrobić pyszne śniadanie oraz co pysznego zrobisz z piersi z kurczaka.

ogórki kiszone.jpg
Canva/@kwasny221