Obieram pomarańcze, układam w foremce i zalewam ciastem. Ten deser smakuje bosko, robię go w 10 minut
Uwielbiasz pomarańcze? Jeśli tam, to mamy dla ciebie idealny deser. Ten łatwy przepis pozwoli przygotować ciasto na bazie pomarańczy. Wystarczy 10 minut pracy w kuchni, by wyczarować niezwykły deser.
Ciasto
Pomarańcze należą do najpopularniejszych owoców sezonu zimowego. W okolicach grudnia i stycznia półki sklepowe wprost uginają się pod ich ciężarem. Zazwyczaj jadamy je jako po prostu obrane owoce, ale można przecież przyrządzić z nich znacznie bardziej wyrafinowane desery .
Taką właśnie słodką przekąską jest to ciasto. Wystarczy obrać kilka owoców, połączyć w misce składniki na ciasto i już po 10 minutach można wkładać blaszkę do piekarnika . Kiedy ją wyjmiemy, w domu roztaczać się będzie aromat świeżego ciasta i pieczonych pomarańczy. Jest to aromat, któremu mało co w świecie może dorównać.
Mandarynki czy pomarańcze
Jest jeszcze jeden wariant ciasta pomarańczowego. Zamiast tych owoców możemy użyć ich mniejszych i słodszych krewnych – mandarynek . Tak sugeruje kanał Prosto Desery na youtubie, od którego zaczerpnęliśmy przepis na ten wypiek.
Składniki
- 10 małych pomarańczy
- 2 jajka
- 120 g cukru
- 150 ml oleju
- ¼ kg mąki
- Cukier
Przygotowanie ciasta pomarańczowego
Foremkę wykładamy pergaminem, posypujemy cukrem i układamy na nim obok siebie połówki pomarańczy.
Jedną połówkę miksujemy z dwoma jajkami i przecedzamy przez sitko do dużej miski. Dodajemy 100 g cukru, olej, 150 ml wody, ¼ kg mąki i dwie łyżeczki proszku do pieczenia. Mieszamy i dodajemy skórkę startą z jednej pomarańczy.
Ciasto wylewamy na ułożone na blasze pomarańcze i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni . Po wyjęciu wykładamy ciasto na talerz dnem do góry i posypujemy cukrem pudrem. Serwujemy kiedy lekko przestygnie.
Sprawdź też przepis na pieczone jabłko z krówkowym nadzieniem i sprawdź swoją wiedzę o pączkach .