Smakosze.pl Przepisy Obieram pomarańcze, układam w foremce i zalewam ciastem. Ten deser smakuje bosko, robię go w 10 minut
fot. youtube.com/@prostodesery

Obieram pomarańcze, układam w foremce i zalewam ciastem. Ten deser smakuje bosko, robię go w 10 minut

12 stycznia 2024

Uwielbiasz pomarańcze? Jeśli tam, to mamy dla ciebie idealny deser. Ten łatwy przepis pozwoli przygotować ciasto na bazie pomarańczy. Wystarczy 10 minut pracy w kuchni, by wyczarować niezwykły deser.

Ciasto

Pomarańcze należą do najpopularniejszych owoców sezonu zimowego. W okolicach grudnia i stycznia półki sklepowe wprost uginają się pod ich ciężarem. Zazwyczaj jadamy je jako po prostu obrane owoce, ale można przecież przyrządzić z nich znacznie bardziej wyrafinowane desery .

Taką właśnie słodką przekąską jest to ciasto. Wystarczy obrać kilka owoców, połączyć w misce składniki na ciasto i już po 10 minutach można wkładać blaszkę do piekarnika . Kiedy ją wyjmiemy, w domu roztaczać się będzie aromat świeżego ciasta i pieczonych pomarańczy. Jest to aromat, któremu mało co w świecie może dorównać.

przekrawanie mandarynki
fot. youtube.com/@prostodesery
Biorę to co znajdę w kuchni, kroję i wrzucam do brytfanki. Ta zapiekanka starcza nawet na kilka dni

Mandarynki czy pomarańcze

Jest jeszcze jeden wariant ciasta pomarańczowego. Zamiast tych owoców możemy użyć ich mniejszych i słodszych krewnych – mandarynek . Tak sugeruje kanał Prosto Desery na youtubie, od którego zaczerpnęliśmy przepis na ten wypiek.

Składniki

  • 10 małych pomarańczy
  • 2 jajka
  • 120 g cukru
  • 150 ml oleju
  • ¼ kg mąki
  • Cukier

Przygotowanie ciasta pomarańczowego

Foremkę wykładamy pergaminem, posypujemy cukrem i układamy na nim obok siebie połówki pomarańczy.

Jedną połówkę miksujemy z dwoma jajkami i przecedzamy przez sitko do dużej miski. Dodajemy 100 g cukru, olej, 150 ml wody, ¼ kg mąki i dwie łyżeczki proszku do pieczenia. Mieszamy i dodajemy skórkę startą z jednej pomarańczy.

Ciasto wylewamy na ułożone na blasze pomarańcze i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni . Po wyjęciu wykładamy ciasto na talerz dnem do góry i posypujemy cukrem pudrem. Serwujemy kiedy lekko przestygnie.

Sprawdź też przepis na pieczone jabłko z krówkowym nadzieniem i sprawdź swoją wiedzę o pączkach .

ciasto z pomarańczami
fot. youtube.com/@prostodesery
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję bułek w sklepie. Są chrupiące i mięciutkie, lepsze niż z piekarni
Zapomnij o zwykłej fasolowej, ta wersja jest o niebo lepsza. Robię cały gar i mam obiad na weekend
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy