Smakosze.pl Przepisy Obieram ząbki czosnku i wrzucam na rozgrzany olej. Ten przepis to hit w moim domu
YouTube/@superkelinchak4599

Obieram ząbki czosnku i wrzucam na rozgrzany olej. Ten przepis to hit w moim domu

18 stycznia 2024

Ten przepis na czosnek przyda się szczególnie zimą. Dzięki niemu zrobisz zdrowy i smaczny przysmak, który dobroczynnie wpłynie na zdrowie. Wystarczy obrać czosnek, wrzucić na olej, a niebawem będziesz się cieszyć tym znakomitym smakołykiem.

Jedz czosnek na zdrowie

Czosnek jest prawdziwą bombą witaminową. Chętnie sięgasz po czosnek w okresie jesienno- zimowym, gdy dokuczają przeziębienia i infekcje . Warto go jeść, by wzmocnić odporność i gdy pojawia się problem z układem oddechowym. Jedzenie czosnku niszczy bakterie, ułatwia odksztuszanie i zmniejsza uczucie duszności.

Warto sięgać po czosnek, bo ma on działanie przeciwmiażdżycowe i wspomaga pracę serca. Obniża też ciśnienie krwi. W jaki sposób jeść czosnek? Warto zrobić z niego wyjątkowe masło z dodatkiem natki pietruszki. Pieczywo z takim smakołykiem to prawdziwe niebo w gębie. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Super Kelinchak. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

czosnek
YouTube/@superkelinchak4599
Zamiast gołąbków i mielonych robię takie pulpety. Mąż tak je uwielbia, że prosi o dwie dokładki

Jak zrobić masło czosnkowe?

Składniki:

  • główka czosnku
  • masło
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Obrane ząbki czosnku wrzuć na rozgrzany olej. Smaż do zarumienienia, a następnie wyjmij czosnek łyżką cedzakową. Wyłóż na talerz i rozgnieć widelcem, dodaj spory kawałek masła i dokładnie wymieszaj. Dodaj sól, pieprz i natkę pietruszki.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Masłem czosnkowym smaruj kromki chleba. Wstaw je na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni . Po upływie tego czasu chleb z masłem czosnkowym jest już gotowy do podania.

Masło czosnkowe smaczne i zdrowe

Chleb zapiekany z masłem czosnkowym jest chrupiący i bardzo smaczny. Złocisty, aromatyczny i pełen witamin będzie dobrym pomysłem na kolację . Natka pietruszki dodatkowo dostarczy nam cennych witamin i doda smaku takim zapiekankom.

Masło czosnkowe zrobisz w prosty sposób i taki dodatek do chleba będzie wszystkim smakował. Warto go jeść nie tylko podczas przeziębienia, ale też wcześniej, by wzmocnić swoją odporność. Wyjdzie nam to na zdrowie . Pisaliśmy o tym, jak zrobić mięso mielone w cieście na obiad. Podawaliśmy przepis na sycącą zupę z soczewicy.

czosnek
YouTube/@superkelinchak4599
Ulep kulki z ciasta i połóż na nich widelce. Szkoda, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Auchan wydało pilne ostrzeżenie dla klientów. Jeśli ostatnio kupiłeś to mięso wyrzucić je lub zwróć
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy