Rozsmaruj mięso mielone na cieście i zawiń w rulon. Ten obiad mógłbym jeść codziennie
Myślałaś, że o mięsie mielonym wiesz już wszystko? A tu zaskoczenie. Ten przepis zagwarantuje świetny obiad. Nigdy byś nie pomyślała, że będzie tak dobrze smakował.
Nowy sposób na mięso mielone
Mięso mielone to idealny składnik nie tylko kotletów, ale i sosów. Każdy przecież uwielbia sos boloński. Jego smak tkwi głównie w mięsie i sposobie jego przyrządzania.
Niestety, nawet to, co lubimy, kiedyś się nudzi. Szukamy wtedy nowych sposobów na przygotowanie dań z ulubionych składników. Rozwiązaniem tego problemu jest ten przepis, który zawiera ciekawy i niespotykany sposób ma przyrządzenia dania z mięsem mielonym.
Tego jeszcze nie było, Biedronka obniżyła ceny regularne 60 produktów. Wszyscy ruszyli do sklepówMało składników, a obiad wychodzi szybko
Kup dobrej jakości mięso, wyciągnij wszystkie składniki i zaczynamy. Podobny przepis na ten obiad znajdziesz na kanale Серёгины Рассветы, skąd pochodzi pierwszy zdjęcie tego artykułu.
Składniki:
- 100 ml wody
- 1 jajko
- 20 ml oleju
- 300 g mąki pszennej
- 1 duża cebula
- 800 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 1 marchew
- 200 g passaty pomidorowej
Jak zrobić mięso mielone w cieście?
Przygotowanie obiadu zacznij od zrobienia ciasta. W tym celu do dużej miski wlej wodę i olej, wbij jajko. Wymieszaj je trzepaczką. Wsyp mąkę i zagnięć rękami. Ciasto musi mieć jednolitą konsystencję.
Mielone mięso przełóż do miski. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Oba składniki dodaj do mięsa, a całość dopraw pieprzem i solą. Wszystkie składniki wymieszaj ręcznie. Ciasto wyłóż na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkuj je na cienki placek.
Przyprawione mięso rozsmaruj łyżką na cieście. Rozłóż je równomiernie, po całości. Następnie ciasto zawiń z mięsem w rulon jak naleśnika. Rulon pokrój na kawałki o grubości 5 centymetrów.
Cebulę pokrój w piórka i podsmaż w głębokim rondlu lub garnku. Marchew zetrzyj na grubych oczkach tarki i dołóż ją do cebuli. Podsmaż do momentu zmięknięcia marchwi. Dodaj passatę, pieprz i sól. Wymieszaj i zagotuj do momentu zgęstnienia sosu. Do gotującego sosu dodaj pokrojone wcześniej kawałki mięsa zawinięte w ciasto. Dolej 200 ml wody, przykryj i gotuj przez 30 minut, aż mięso się ugotuje, a ciasto zmięknie. Obiad gotowy. Sprawdź, jak zrobić rozgrzewającą zupę oraz jak Lewandowska robi pączki.