Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rozsmaruj mięso mielone na cieście i zawiń w rulon. Ten obiad mógłbym jeść codziennie
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 17.01.2024 18:58

Rozsmaruj mięso mielone na cieście i zawiń w rulon. Ten obiad mógłbym jeść codziennie

Mięso mielone na obiad
YouTube/@Серёгины Рассветы

Myślałaś, że o mięsie mielonym wiesz już wszystko? A tu zaskoczenie. Ten przepis zagwarantuje świetny obiad. Nigdy byś nie pomyślała, że będzie tak dobrze smakował.

Nowy sposób na mięso mielone

Mięso mielone to idealny składnik nie tylko kotletów, ale i sosów. Każdy przecież uwielbia sos boloński. Jego smak tkwi głównie w mięsie i sposobie jego przyrządzania. 

Niestety, nawet to, co lubimy, kiedyś się nudzi. Szukamy wtedy nowych sposobów na przygotowanie dań z ulubionych składników. Rozwiązaniem tego problemu jest ten przepis, który zawiera ciekawy i niespotykany sposób ma przyrządzenia dania z mięsem mielonym. 

mięso mielone.jpg
Canva/@Professor25
Tego jeszcze nie było, Biedronka obniżyła ceny regularne 60 produktów. Wszyscy ruszyli do sklepów

Mało składników, a obiad wychodzi szybko

Kup dobrej jakości mięso, wyciągnij wszystkie składniki i zaczynamy. Podobny przepis na ten obiad znajdziesz na kanale Серёгины Рассветы, skąd pochodzi pierwszy zdjęcie tego artykułu. 

Składniki:

  • 100 ml wody
  • 1 jajko
  • 20 ml oleju
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 duża cebula
  • 800 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 marchew
  • 200 g passaty pomidorowej

Jak zrobić mięso mielone w cieście?

Przygotowanie obiadu zacznij od zrobienia ciasta. W tym celu do dużej miski wlej wodę i olej, wbij jajko. Wymieszaj je trzepaczką. Wsyp mąkę i zagnięć rękami. Ciasto musi mieć jednolitą konsystencję. 

Mielone mięso przełóż do miski. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Oba składniki dodaj do mięsa, a całość dopraw pieprzem i solą. Wszystkie składniki wymieszaj ręcznie. Ciasto wyłóż na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkuj je na cienki placek. 

Przyprawione mięso rozsmaruj łyżką na cieście. Rozłóż je równomiernie, po całości. Następnie ciasto zawiń z mięsem w rulon jak naleśnika. Rulon pokrój na kawałki o grubości 5 centymetrów

Cebulę pokrój w piórka i podsmaż w głębokim rondlu lub garnku. Marchew zetrzyj na grubych oczkach tarki i dołóż ją do cebuli. Podsmaż do momentu zmięknięcia marchwi. Dodaj passatę, pieprz i sól. Wymieszaj i zagotuj do momentu zgęstnienia sosu. Do gotującego sosu dodaj pokrojone wcześniej kawałki mięsa zawinięte w ciasto. Dolej 200 ml wody, przykryj i gotuj przez 30 minut, aż mięso się ugotuje, a ciasto zmięknie. Obiad gotowy. Sprawdź, jak zrobić rozgrzewającą zupę oraz jak Lewandowska robi pączki.

tarcie marchwi.jpg
Canva/@Eva Bronzini