Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zamiast gołąbków i mielonych robię takie pulpety. Mąż tak je uwielbia, że prosi o dwie dokładki
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 18.01.2024 11:20

Zamiast gołąbków i mielonych robię takie pulpety. Mąż tak je uwielbia, że prosi o dwie dokładki

pulpety
YouTube/@kuchennesmakijoli

Jeśli jesteś smakoszem gołąbków, to koniecznie musisz spróbować tego dania. Pulpety duszone w kapuście są obłędnie smaczne i proste w przygotowaniu. Taki obiad szybko zniknie z talerzy, bo każdy domownik będzie chciał dokładkę tego wybornego dania.

Pulpety zamiast mielonych i gołąbków

Gołąbki często są jadane na obiad. To smaczne i pożywne danie, które uwielbiają mali i duzi smakosze. U mnie w domu też cieszyły się dużym powodzeniem i szybko znikały z talerzy. Jednak ostatnio gołąbki zastąpiło zupełnie inne danie. Do jego przyrządzenia też używam mięsa mielonego i kapusty tak, jak na gołąbki.

Efekt jest smakowity, bo pulpety duszone w kapuście po prostu rozpływają się w ustach. Z powodzeniem zastąpiły tak lubiane gołąbki. Mąż tak polubił pulpety, że zjada dwie dokładki. Wszystko dlatego, że danie jest soczyste i niezwykle smaczne. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Kuchenne smaki Joli. 

pulpety
YouTube/@kuchennesmakijoli
Ulep kulki z ciasta i połóż na nich widelce. Szkoda, że wcześniej nie znałam tej sztuczki

Jak zrobić pulpety duszone w kapuście?

Składniki:

  • ok. 1 kg mięsa mielonego z łopatki
  • 1 główka kapusty
  • 2 jajka
  • 1 bułka
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 2 szklanki wody
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • bułka tarta
  • mąka

Przyrządzenie pulpetów zacznij od namoczenia bułki w mleku, a potem jej odciśnięcia. Dodaj ją do miski z mięsem mielonym, wbij jajka i wsyp trochę bułki tartej. Wsyp sól, pieprz, majeranek i dokładnie wymieszaj składniki. Następnie formuj pulpety i obtaczaj je w mące.

Pulpety podsmaż na patelni i przełóż je do garnka. Kapustę posiekaj w paski, marchewkę zetrzyj, a cebulę pokrój. Duś ją razem z marchewką w garnku. Następnie dodaj kapustę i dopraw. Wszystko wymieszaj i warzywa duś do miękkości. Włóż pulpety, koncentrat pomidorowy i wymieszaj.

Pulpety duszone w kapuście najlepsze na zimowy obiad

Pulpety duś w kapuście jeszcze 10 minut. Po upływie tego czasu danie jest już gotowe do podania. Będzie smakowało z ziemniakami lub kaszą. Pulpety są wyśmienite w smaku, bardzo soczyste i mięciutkie. Rewelacyjnie smakują w sosie z kapustą. 

Ich zaletą jest też to, że można je przyrządzić w prosty sposób. U mnie w domu szybko znikają z talerzy i każdy chce dokładkę. Taki obiad polecam wszystkim szczególnie na zimowe dni. Pisaliśmy o tym, jak zrobić pyszną surówkę z marchewki. Polecaliśmy przepis na znakomite słodkie bułeczki. 

pulpety
YouTube/@kuchennesmakijoli