Smakosze.pl Porady Obierasz ogórki? Poważny błąd, kucharz wyjaśnił wszystkim co i jak
TikTok/@kucharzmaciej, Canva/pixelshot

Obierasz ogórki? Poważny błąd, kucharz wyjaśnił wszystkim co i jak

10 czerwca 2023

Obierać czy raczej nie obierać ogórki? Często zastanawiamy jak zrobić, żeby było smacznie, ale też zdrowo. Jednak teraz wyjaśnienia tego tematu podjął się kucharz Maciej. Radzi, by nie obierać ogórków. Dowiedz się dlaczego?

Jak to jest z obieraniem warzyw i owoców?

Istnieją owoce i warzywa, których właściwie nie da się zjeść bez obierania. Zwykle przyjmuje się założenie, że skórkę obieramy, gdy jest ona niejadalna i niesmaczna. Obieramy seler, ale też cebulę, czosnek i buraki . Przeważnie obieramy też owoce egzotyczne. Chcemy w taki sposób usunąć substancje, które były wykorzystywane podczas transportu takich owoców.

Oczywiście pamiętamy też o myciu owoców i obieraniu skórki. Dzięki tym zabiegom usuwamy wszelkie zanieczyszczenia z powierzchni. Jak jednak postępować w przypadku ogórków, które często goszczą na naszym stole? Te lubiane i zdrowe warzywa można jeść zarówno ze skórką, jak i bez niej. Powinniśmy jeść ogórki ze skórką, bo pod nią znajduje się najwięcej cennych składników.

Ta wersja szczawiowej może szokować. Jajko zastąpiono modnym rarytasem

Ogórki, czyli najlepsze ze skórką

Gdy grubo obieramy ogórki, to usuwamy wraz z nią cenny błonnik, który wspomaga trawienie i inne witaminy. Pod skórką znajdują się też flawonoidy, które są naturalnymi barwnikami o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Powstają one pod wpływem słońca . Sprawie obierania ogórków postanowił bliżej przyjrzeć się kucharz Maciej, którego filmiki zdobywają popularność na TikToku. Kucharz przygotowywał chłodnik z ogórków, rzodkiewki i jogurtu.

Maciej zapewniał, że nie obiera ogórków, bo pod skórką są same wartościowe składniki. Znany TikToker stwierdził, że ogórki ze skórką mają więcej witamin niż te obrane i dużo lepiej się prezentują. Jednak w tym temacie kucharz Maciej pozostawił internautom wolną rękę. Każdy je to, co mu najlepiej smakuje.

Ogórek, zdrowy i pyszny

Należy podkreślić, że nie miąższ ogórka jest najcenniejszy, ale właśnie jego skórka. Dlatego, jeśli zwykle obierasz ogórki, zrezygnuj z tego. Szorstka skórka w tym lubianym warzywie jest skarbnicą antyoksydantów. Te zwiększają naszą odporność i opóźniają procesy starzenia.

Skórka ogórka jest też pełna steroli, które obniżają poziom cholesterolu i mają dobroczynny wpływ na układ krążenia. Pamiętajmy, by przed podaniem takiego ogórka ze skórką, dokładnie go umyć. Pisaliśmy o ekspresowej sałatce z ogórka. Podawaliśmy też grecki sposób na mizerię.

ogórki
Canva/afishman64

Źródło: TikTok/@kucharzmaciej, apetytnapolskie.com

Goście wrócili wściekli z wesela. "Głodowaliśmy" - młodzi zupełnie zapomnieli o ważnej rzeczy
Są zakazane na grilla, ale Polacy masowo wrzucają je na ruszt. Lepiej wybrać inne mięso
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy