Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Są zakazane na grilla, ale Polacy masowo wrzucają je na ruszt. Lepiej wybrać inne mięso
Monika Dec
Monika Dec 09.06.2023 19:28

Są zakazane na grilla, ale Polacy masowo wrzucają je na ruszt. Lepiej wybrać inne mięso

grill
canva/elmik

Długi weekend sprzyja grillowaniu. Jednak eksperci kulinarni biją na alarm - tych mięs lepiej nie wrzucać na ruszt. Powód? Mogą stracić nie tylko swoje walory smakowe, ale również zdrowotne. A lepszych alternatyw nie brakuje!

Tych mięs lepiej nie grillować

Zdaniem kulinarnych ekspertów nie powinniśmy grillować burgerów i steków. Przyrządzone w ten sposób zupełnie stracą swój smak i istnieje duże prawdopodobieństwo, że wyjdą po prostu mocno przesuszone, co może rozczarować ich smakoszy.

Na zakazanej liście znalazły się również kotlety wieprzowe. Powód jest podobny jak w przypadku burgerów. Mięso szybko wysycha, staje się twarde i gumowate. Zdecydowanie nie jest to najlepszy wybór na grilla! 

 

Babcie zawsze dodawały je do ogórków kiszonych. Dzięki nim wychodziły chrupkie

Zakazane mięso na grilla. Powód może zaskakiwać

Kulinarni eksperci przekonują, że na ruszt lepiej nie wrzucać boczku. Argumentują to w ten sposób, że mięso może wejść w relację cieplną, co w efekcie może doprowadzić do wydzielenia szkodliwych substancji. Dla własnego zdrowia lepiej wybrać zdrowszą alternatywę!

Wśród mięs zalecanych na grilla wymienia się m.in. kurczaka, indyka oraz dobrej jakości wołowiny. Ciekawym trendem jest również wrzucania na ruszt warzyw. Tu warto pamiętać, że nie każde z nich zrobi furorę na stole. O ile cukinia, bakłażan lub papryka są doskonałym wyborem, to niekoniecznie na grillu sprawdzą się wszelkiego rodzaju sałaty. Nie jest to jednak koniec złych wieści, dietetycy przestrzegają również przed dodatkami do grilla

 

Dlaczego lepiej nie sięgać po gotowe sosy?

Zdaniem dietetyków poza mięsem warto również zwrócić uwagę na dodatki do grilla. Niestety większość gotowych sosów i ketchupów zawiera sporą ilość konserwantów, co nie jest najlepszym wyborem dla naszego zdrowia. Dlatego, planując grilla lepiej samodzielnie przygotować domowe dipy na bazie m.in. jogurtu naturalnego lub dobrej jakości śmietany. Przykładowy przepis na zdrowy sos znajdziesz tutaj. Polecamy również patent Anny Lewandowskiej na lekkiego indyka z grilla.

 

 

Tagi: Mięso