Obłędna surówka z czerwonej kapusty, jabłek i suszonych śliwek - wyśmienity jesienny przysmak
Czerwona kapusta jest bardzo smacznym i pożywnym warzywem, które doskonale sprawdza się w obiadowych surówkach. Przygotowana z dodatkiem suszonych śliwek z pewnością skradnie wasze serca. Delikatnie słodki smak tego owocu, podkręcony jeszcze przez dodatek jabłka, sprawi, że jedzenie tej sałatki będzie prawdziwą przyjemnością. Wypróbujcie ten przepis koniecznie.
Surówki są nieodłącznym elementem dań obiadowych. Proponowaliśmy wam już wiele pysznych kombinacji z nietypowymi składnikami m.in. surówkę z selera z żurawiną czy jesienną kapustę z jabłkami i papryką . Tym razem proponujemy słodką i delikatną czerwoną kapustę z suszonymi śliwkami. Sprawdzi się doskonale do każdego mięsa.
Przepis na obłędną surówkę z kapusty czerwonej i suszonych śliwek
Składniki:
-
2 szklanki poszatkowanej czerwonej kapusty
-
1/2 średniej czerwonej cebuli
-
1 niewielkie jabłko, najlepiej słodkie
-
1 łyżka oliwy
-
3 łyżki majonezu
-
1 łyżka octu ryżowego lub winnego
-
kilka suszonych śliwek
-
garść rodzynek (opcjonalnie)
-
miód lub syrop klonowy
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Cebulę obieramy z łupiny i kroimy ją w piórka. Jabłko kroimy w kostkę, usuwając gniazdo nasienne. Do miski wrzucamy kapustę, cebulę i jabłko. Ś liwki suszone kroimy na drobne paseczki i dodajemy do surówki wraz z rodzynkami, jeśli ich używamy. Wszystkie składniki mieszamy.
W szklance łączymy ocet, majonez oliwę, miód i przyprawy. Tak przygotowanym sosem polewamy surówkę i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Odstawiamy na około pół godziny, by smaki się połączyły. Podajemy do dań mięsnych lub kotletów sojowych w towarzystwie ziemniaków z wody. Wskazówki:
-
Jeśli chcemy, aby kapusta była bardziej miękka, możemy ją wcześniej zblanszować , wrzucając na około dwie minuty do wrzątku.
-
Aby surówka była wegańska, użyjmy majonezu bezjajecznego lub roślinnego jogurtu. Sojowy dostarczy nam dodatkowo porcji białka. Słodzimy danie wtedy syropem klonowym.
-
Jeżeli nie lubimy bardzo słodkich dań i deserów, możemy nie dodawać miodu. Śliwki, rodzynki i jabłko same w sobie są już dość słodkie.
-
Aby cebula nie była nieprzyjemnie ostra, możemy przelać ją wrzątkiem. W tym celu posiekana umieszczamy na sicie i polewamy wodą prosto z czajnika. Zamiast świeżej cebuli możemy też wykorzystać konfiturę z tego warzywa.
Źródło zdjęcia: canva/zeleno
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kwestiasmaku