Smakosze.pl Przepisy Obłędna surówka z marchewki na ostro
canva/Tatiana Volgutova

Obłędna surówka z marchewki na ostro

10 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Doskonała surówka z marchewki wcale nie musi być tylko słodka - niektórzy preferują ją na ostro. Pikantność w poniższej recepturze nadaje jej chrzan. Taki obiadowy dodatek pasuje do praktycznie wszystkiego.

Surówka z marchewki jest nieodłącznym elementem głównego posiłku dnia w wielu polskich domach. Polacy zakochali się w jej delikatnym słodkim smaku, który współgra z mięsami, rybami czy daniami wegetariańskimi.

Niektórzy wolą jednak urozmaicać swoje żywienie, dlatego eksperymenty kuchenne są tak popularne. Tym razem zdradzamy, jak wykonać pikantną wersję tej klasycznej surówki.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pikantną surówkę z marchewki

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy najlepszy sposób na przechowywanie surowych ryb. Ten tekst poświęcony został metodzie na usunięcie gorzkiego smaku ze smażonej wątróbki.

Składniki:

  • 4 marchewki

  • 1 cebula

  • 1 jabłko

  • 2 łyżki śmietany 12

  • 2 łyżki majonezu

  • 2 łyżeczki chrzanu

  • sól

  • pieprz

  • szczypta cukru

Zacznij od umycia marchewek oraz jabłek. Następnie obierz je ze skórki. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a jabłko przetnij na pół i wytnij z niego gniazdo nasienne. Następnie również je zetrzyj.

Cebulę obierz i posiekaj w bardzo drobną kostkę. Wrzuć ją do miski wraz z marchewkami oraz jabłkiem. Dopraw solą, pieprzem oraz szczyptą cukru.

Chrzan wymieszaj z majonezem oraz śmietaną. Polej sosem resztę składników, wymieszaj i wstaw surówkę do lodówki na godzinę. Podawaj po schłodzeniu . Smacznego.

Surówka z marchewki

Źródło: canva/HandmadePictures, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: foodmag.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy