Obłędna surówka z marchewki na ostro
Doskonała surówka z marchewki wcale nie musi być tylko słodka - niektórzy preferują ją na ostro. Pikantność w poniższej recepturze nadaje jej chrzan. Taki obiadowy dodatek pasuje do praktycznie wszystkiego.
Surówka z marchewki jest nieodłącznym elementem głównego posiłku dnia w wielu polskich domach. Polacy zakochali się w jej delikatnym słodkim smaku, który współgra z mięsami, rybami czy daniami wegetariańskimi.
Niektórzy wolą jednak urozmaicać swoje żywienie, dlatego eksperymenty kuchenne są tak popularne. Tym razem zdradzamy, jak wykonać pikantną wersję tej klasycznej surówki.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na pikantną surówkę z marchewki
Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy najlepszy sposób na przechowywanie surowych ryb. Ten tekst poświęcony został metodzie na usunięcie gorzkiego smaku ze smażonej wątróbki.
Składniki:
-
4 marchewki
-
1 cebula
-
1 jabłko
-
2 łyżki śmietany 12
-
2 łyżki majonezu
-
2 łyżeczki chrzanu
-
sól
-
pieprz
-
szczypta cukru
Zacznij od umycia marchewek oraz jabłek. Następnie obierz je ze skórki. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a jabłko przetnij na pół i wytnij z niego gniazdo nasienne. Następnie również je zetrzyj.
Cebulę obierz i posiekaj w bardzo drobną kostkę. Wrzuć ją do miski wraz z marchewkami oraz jabłkiem. Dopraw solą, pieprzem oraz szczyptą cukru.
Chrzan wymieszaj z majonezem oraz śmietaną. Polej sosem resztę składników, wymieszaj i wstaw surówkę do lodówki na godzinę. Podawaj po schłodzeniu . Smacznego.
Źródło: canva/HandmadePictures, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: foodmag.pl