Smakosze.pl Przepisy Obłędna szarlotka z kruchym ciastem na smalcu. Babciny przepis nie ma sobie równych
canva/philly077

Obłędna szarlotka z kruchym ciastem na smalcu. Babciny przepis nie ma sobie równych

14 listopada 2021

Jesienią na targu bez problemu znajdziemy różne odmiany jabłek. Wśród nich będą też te, z których możemy upiec wyśmienitą szarlotkę. Polecamy wam sprawdzoną, babciną recepturę na ten deser. Sekretem delikatności tego wypieku jest smalec, którego dodajemy do ciasta. Dzięki niemu kruchy spód wychodzi o niebo lepszy niż w klasycznej wersji z masłem i jajami. Przekonajcie się sami.

Szarlotki często goszczą na naszych stołach. To tradycyjne ciasto ma wielu zwolenników. Równie dużo jest sposobów jego przyrządzania. Możemy użyć budyniu , dodać konfitury, a nawet przygotować je bez pieczenia . Tym razem zdradzamy wam sekret delikatnych i rozpływających się w ustach babcinych szarlotek . Spróbujcie koniecznie — ten smak was zachwyci.

Przepis na szarlotkę na kruchym spodzie ze smalcem

Składniki na ciasto:

  • 90 g smalcu

  • kostka masła

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • 6 łyżek cukru pudru

  • 4 łyżki zimnej wody

  • szczypta soli

Składniki na masę jabłkową:

  • 2 kg kwaśnych jabłek

  • 4 łyżki cukru

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, sól, pokrojone w kosteczkę zimne masło oraz smalec. Delikatnie wyrabiamy palcami, aż powstaną drobne okruszki ciasta. Dodajemy wodę i jeszcze przez chwilę zagniatamy ręką, formując coraz większą kulę. Rozpłaszczamy ją na placek i wkładamy do lodówki na godzinę.

W tym czasie przygotowujemy jabłka. Owoce obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę, usuwając przy okazji gniazda nasienne. Wkładamy je do garnka, skrapiamy sokiem z cytryny i zagotowujemy na małym ogniu. Prażymy przez około 15 minut, aż nieco odparują.

Pod koniec gotowania wsypujemy cukier, cukier wanilinowy i cynamon. Mieszamy i studzimy. Do letniej masy dodajemy mąkę ziemniaczaną — wchłonie ewentualny nadmiar wilgoci i sprawi, że ciasto nie nasiąknie od jabłek.

Blachę smarujemy odrobiną masła lub wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni Celsjusza. Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy je na dwie części. Jedną z nich rozkładamy na blasze, palcami formując równomierną warstwę.

Wygładzamy jej powierzchnię przy pomocy szklanki. Na cieście układamy jabłka i posypujemy je kawałkami drugiej części ciasta. Możemy też ją rozwałkować i ułożyć na owocach. Szarlotkę pieczemy przez 1 godzinę. Podajemy posypaną cukrem pudrem.

Prażone jabłka
Prażone jabłka są do szarlotki idealne

Źródło zdjęcia: canva/daffodilred

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: doradcasmaku, kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy