Obłędne pierogi z żółtym serem. Małopolski farsz nie ma sobie równych
Pierogi są jednym z ulubionych dań kuchni polskiej. Ciocia Sabina robi je w wyjątkowy sposób. Jej sekret tkwi w nadzieniu. Delikatne ciasto warto wypełnić tartym serem żółtym o wyrazistym smaku. Wyrób będzie niezwykle aromatyczny i sycący. Spodoba się wszystkim szukającym urozmaicenia klasyki. Sprawdźcie koniecznie.
Pierogi z serem żółtym są wyśmienitą alternatywą dla ciasta wypełnianego mięsem czy kapustą z grzybami . Małopolski farsz z pewnością skradnie serce niejednego smakosza. Ciocia Sabina od lat przygotowuje pierogi z takim nadzieniem. Raz go spróbujecie, a wspomnienie bogatego smaku rarytasu na długo pozostanie z wami. Skusicie się?
Przepis na smaczne małopolskie pierogi z serem
Składniki na ciasto:
-
400 g mąki pszennej
-
1 jajko
-
przegotowana woda
-
sól
Składniki na farsz:
-
300 g wyrazistego żółtego sera (np. Gouda)
-
łyżka bułki tartej
-
1 jajko
-
posiekana natki pietruszki
-
odrobina pieprzu
Prosty przepis na wyśmienite pierogi rodem z Małopolski
Mąkę przesiewamy przez sito na stolnicę. Dodajemy szczyptę soli i wbijamy jajo. Podlewając wodą, wyrabiamy ciasto. Następnie rozwałkowujemy je i wycinamy z niego krążki. Wypełniamy je farszem.
Ser ścieramy na tarce o większych oczkach. Łączymy go z bułką tartą, jajkiem, natką pietruszki i pieprzem. Farszem wypełniamy przygotowane krążki ciasta.
Zlepiamy je starannie na brzegach, formując pierogi. Wyrób gotujemy przez około 10 minut w osolonym wrzątku. Podajemy z wybraną okrasą np. z topionym masłem lub śmietaną. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: