Babciny sposób na soczysty i delikatny farsz mięsny do pierogów
Kochamy pierogi. Ruskie, z kapustą i grzybami, z mięsem, z serem, po prostu każde. Choć kosztują trochę pracy, każdy zawsze chętnie zje je na obiad. Dziś przedstawimy wam babciny sposób na soczysty i delikatny farsz mięsny do pierogów. Jak zawsze, tajemnica tkwi w małym szczególe.
Pierogi z mięsem należą do klasyki pierogów. Zwykle robi się je z mięsa gotowanego, do którego dodaje się cebulkę, jajko i przyprawy. Czasami jednak farsz potrafi wyjść zbyt suchy i zwarty. Na szczęście babcie mają na to swój sposób. Dodają do niego namoczoną bułkę. Dzięki niej mięsna masa nabiera delikatniejszej struktury i jest bardzo soczysta.
Babciny sposób na soczysty i delikatny farsz mięsny do pierogów
Składniki:
na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1 łyżka oleju
duża szczypta soli
1/2 szklanki gorącej wody
na farsz:
40 dag ugotowanego mięsa, np. wieprzowiny lub z rosołu
1 cebula
2 łyżki oleju
1 czerstwa kajzerka
woda lub mleko do namoczenia
sól, pieprz
Przygotowanie pierogów z mięsem
Do miski wsyp mąkę, dodaj jajko, olej i sól. Dolej gorącą wodę i wymieszaj. Zagnieć, by składniki połączyły się. Potem przełóż ciasto na stolnicę i dokładnie je wyrób. Powinno być gładkie i elastyczne, przykryj je ściereczką.
Na farsz mięso pokój na kawałki. Cebulę obierz, grubo poszatkuj, delikatnie zrumień na patelni z olejem. Bułkę namocz w mleku lub wodzie.
Mięso i cebulę przepuść przez maszynkę do mielenia. Na końcu zmiel też odciśniętą bułkę. Farsz dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj, a najlepiej wyrób dłonią.
Ciasto podziel na kilka części. Każdą z nich kolejno rozwałkowuj na cienki placek. Szklanką wykrawaj z niego krążki. Na każdym krążku ciasta połóż porcję farszu, uformuj pierogi.
W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją. Wrzuć do niej pierogi, zamieszaj. Gdy pierogi wypłyną na powierzchnię, gotuj je jeszcze ok. 3 minuty.
Pierogi podawaj polane cebulką zrumienioną na maśle albo cebulką podsmażoną z wędzonym boczkiem.
Wskazówki:
W czasie wałkowania pozostałe kawałki ciasta trzymaj przykryte ściereczką, żeby nie obeschły.
Pierogi gotuj na średnim ogniu. Zbyt duży może sprawić, że zaczną się rozpadać.
Po więcej inspiracji na pyszne pierogi zapraszamy na naszą stronę. Szczególnie polecamy przepis na pierogi ruskie, a także na pierogi w stylu meksykańskim.
Źródło zdjęcia: canva/Dar1930
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Soczyste kotlety mielone bez kajzerki i mleka - zastąpisz je majonezem
Obłędna szarlotka z kruchym ciastem na smalcu. Babciny przepis nie ma sobie równych
Jak uniknąć łez podczas krojenia cebuli? Zdradzamy najlepsze patenty
źródło: uwagababciagotuje